Hlavní navigace

AVG Internet Security: Z bezpečnostního pohledu určitě chybu neuděláte

19. 3. 2021

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Ani firma AVG nezahálí, takže nová verze programu AVG Internet Security je na zde. Co se od minulé verze změnilo?

Základem každého podobného bezpečnostního balíku je samozřejmě antivirový software, jehož skener je stále zapnutý a kontroluje veškeré změny, které u souborů a adresářů probíhají. Vedle toho je zde rychlejší skenování Turbo Scans, které vynechává soubory a adresáře, které program automaticky kontroluje, takže je celý proces výrazně rychlejší.

Nová verze vyhledává, odstraňuje a zcela blokuje viry, ransomware, spyware, rootkity, trojské koně a jiný malware. A protože AVG pracuje s cloudovou technologií, má šanci nacházet malware v reálném čase. Stejně rychle testuje a chrání také jednotky USB a disky DVD.

Další obrannou slupku tvoří je analýza programů, které už na počítači máme. Pokud program najde nějakou změnu, hned nás upozorní. Drobnosti jako je WiFi Guard, varující před připojením k nezabezpečené WiFi, jsou dnes již příjemnou samozřejmostí. Testování PUA kontroluje přítomnost potenciálně nežádoucích aplikací, kterými jsme mohli zaneřádit pevný disk, aniž bychom o tom vůbec věděli. Aplikace cyberCapture odesílá potenciální hrozby k analýze a blokuje je.

FOTOGALERIE: Jak vypadá program AVG Internet Security

Firewall je u bezpečnostního balíku něco, co očekáváme a nad čím ani nepřemýšlíme. Ta současná aplikace získala název Zdokonalený firewall a je plně funkční, nevyžaduje žádné šťourání nebo nastavování a hlavně a neotravuje zbytečně vyskakujícími okny, což bývá mor většiny konkurenčních programů.

Vedle ochrany hesel je zde i Štít vzdáleného přístupu, chráníco počítač před snahou o převzetí kontroly na dálku. Jde to vypnout, takže v případě, kdy firemní IT trvá na dálkovém přístupu na počítač nebudeme mít problémy. 

Zajímavá je aplikace Link Scanner, která pomáhá vyhnout se škodlivým webovým stránkám. Testuje všechny odkazy na internetu, včetně těch na Facebooku a Twitteru. Stále více se bude hodit aplikace Toolbar Remover, která pomáhá čistí prohlížeč tím, že z něj odstraňuje nevyžádané nebo potenciálně nebezpečné panely nástrojů či rozšíření, které nám více či méně nenápadně vnucuje nečekané množství legálních softwarů.

Důležitá je aplikace Payment Protection, která hlídá email a snaží se odhalit spamující a podvodné zprávy. Současně hlídá i internetové nákupy a pokud to vypadá podezřele, dostaneme varovnou zprávu. Když se nám podaří dostat na falešnou webovou stránku, aplikace nás nasměruje na to pravou.

Dobrým krokem je též Ochrana webové kamery. Ta totiž začala v poslední době představovat solidní bezpečnostní mezeru. Bojíte se, že by vás někdo mohl špehovat přes webovou kameru? Ještě nepříjemnější jsou podvodné emaily, které vyhrožují tím, že nás viděly přes webovku dělat něco nemravného a vyžadují výpalné. Nedůvěryhodné aplikace teď k jejímu používání budou potřebovat vaše svolení. 

soutez_casestudy

Vedle klasického počítače nám tento program chrání i tablet či mobilní telefon s Androidem či iOS.

Co říci celkově? Vedle toho, že se jedná o kvalitní bezpečnostní balík, je nutné připomenout i to, že je cenově příznivý. Z bezpečnostního pohledu určitě chybu neuděláme.


  • Pro: Kvalitní a přehledný bezpečnostní balík
  • Proti: Nic
  • Celkově: 90 procent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.