Hlavní navigace

AWS WorkSpaces nabídne dostupné VDI

21. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © vege - Fotolia.com
Amazon Web Services (AWS) spustil novou službu WorkSpaces, díky které by mohlo začít využívat infrastrukturu virtuálního desktopu (VDI) více společností.

„Dodnes bylo VDI pro společnosti příliš složité a drahé,“ řekl Matt Wood, vedoucí AWS. „Zjednodušení VDI je příležitost, jak ho udělat jednodušším za nižší cenu,“ dodal při představení služby WorkSpaces.

VDI obvykle nabízejí stejné společnosti, které nabízejí i virtualizaci, například Citrix, VMware nebo Oracle. VDI oproti klasickému desktopu nabízí celou řadu výhod. VDI může být zpřístupněn z různých zařízení, což je výhoda pro zaměstnance na cestách nebo pro ty, kteří chtějí přistupovat k pracovnímu materiálu i z domova.

VDI nabízí také bezpečnější prostředí, správce může jednoduše staré VDI s malwarem nahradit novým. Také se hodí pro společnosti využívající BYOD, protože funguje téměř na každém zařízení.

I přes všechny své klady se však VDI v posledních dekádách s oblíbeností moc nesetkal. Možná kvůli vysoké ceně a složité implementaci. Amazon doufá, že svou novou, jednodušší a levnější službou naláká více společností.

Virtuální pracovní plocha může být zpřístupněna z notebooků Mac, iPadů, počítačů s Windows i z tabletů s Androidem. Pokud uživatel zařízení vymění, pracovní plocha zůstane v naprosto stejném stavu na novém zařízení jako na tom předchozím a pokud se uživatel přihlásí na novém zařízení, spojení na původním je automaticky ukončeno.

K využívání WorkSpaces je nutné mít internetové připojení, AWS však hodně zapracoval na minimalizaci latence. Z toho důvodu WorkSpaces používá protokol vzdáleného připojení PCoIP (PC-over-IP), který vyvinula společnost Teradici. Amazon také používá protokol SDX (streaming experience), který není založen na tradičním TCP, ale na méně obvyklém UDP (User Datagram Protocol).

WorkSpaces zahrnují také vícekanálovou redundanci. V případě, kdy je dostupných více sítí, dokáže poznat, která z nich nabízí nejlepší průchodnost. Kromě toho má WorkSpaces také funkce jako streamování či podporu USB, což není u VDI příliš obvyklé.

příloha_ovladnete_sva_data

WorkSpaces aktuálně nabízí omezenou zkušební verzi. Plná verze stojí měsíčně 35 dolarů za desktop s jedním virtuálním CPU a úložným prostorem o velikosti 50 GB a 60 dolarů za verzi s dvěma virtuálními CPU a úložným prostorem 100 GB.

AWS také řeší údržbu a konfiguraci hardwaru, takže společnosti nepotřebují kvůli VDI zvláštní zaměstnance, což by mohlo nabídnout ještě větší úspory.

Byl pro vás článek přínosný?