Hlavní navigace

LG údajně špehuje diváky Smart TV

21. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © auremar - Fotolia.com
Společnost prý využívá osobní data uživatelů své chytré televize k obchodním účelům i přesto, že k tomu od nich nedostala souhlas.

Na závadné chování firmy upozornil britský IT konzultant Jason Huntley. Ten na svém blogu popsal způsob, jakým z jeho vlastní Smart TV odcházejí data o sledovaných kanálech. Stejným způsobem prý podle Huntleyho z televize odcházejí také informace o obsahu uloženém na připojených externích zařízení.

Pokud by se tato tvrzení potvrdila, mohlo by LG ve Velké Británii čelit policejnímu vyšetřování. Prozatím se již věcí zabývá tamní úřad Komisaře pro informace. „V poslední době jsme byli informováni o možném zneužití dat ze strany přístrojů Smart TV,“ řekl mluvčí úřadu. Před tím, než padnou jakákoliv obvinění, prý bude probíhat vyšetřování zkoumající možné porušení zákona o ochraně osobních údajů.

Sám Huntley se již pokusil kontaktovat jihokorejského výrobce a žádal vysvětlení. Bylo mu prý řečeno, že použitím televize automaticky souhlasil se smluvními podmínkami společnosti a všechny další otázky by měl směřovat na koncového prodejce, od kterého zařízení koupil.

LG požádala později o oficiální vyjádření také BBC. „Soukromí uživatelů má v LG nejvyšší prioritu. Tuto záležitost bereme velmi vážně. V současné době zkoumáme pravdivost informace, že z televizí Smart odcházela data bez uživatelského souhlasu,“ napsalo LG.

„LG však nabízí několik modelů Smart TV, jejichž funkce a nástroje se trhu od trhu liší. Žádáme proto o vaši trpělivost a porozumění.“

Huntley se prý o vnitřní funkci televize začal zajímat ve chvíli, kdy se mu začaly zobrazovat reklamy přesně odpovídající pořadům, které sledovala jeho rodina. V menu přístroje pak našel možnost nazvanou „sběr informací o sledovaných pořadech“, která je výchozím nastavení zapnutá.

I po vypnutí funkce však zařízení pokračovala v posílání dat neznámo kam. K těmto datům prý sice byla připojena už i informace, že si uživatel sběr informací nepřeje, o to je to však podle Huntleyho celé ještě absurdnější.

CS24

Když pak k Smart TV Huntley připojil externí disk a díval na film uložený na tomto disku, počítal prý s tím, že se zobrazí pouze informace o sledování materiálu z externího zdroje. Místo toho však zařízení odeslalo jména všech souborů uložených na disku.

LG se slíbila k celé věci co nejdříve podrobněji vyjádřit.

Byl pro vás článek přínosný?