Hlavní navigace

Ballmer: Microsoft je na Windows 7 pyšný

23. 3. 2009

Sdílet

Steve Ballmer v rozhovoru pro časopis BusinessWeek mluvil o Microsoftu bez Billa Gatese i o chystaných Windows 7. Podle něj je jeho společnost na tento první post-gatesovský operační systém pyšná a během jeho vývoje byl dle Ballmera udělaný pořádný kus práce.

Podle něj není pochyb o tom, že v chystaném operačním systému došlo k mnoha pokrokům a vylepšení v mnoha oblastech. Ballmer zdůraznil, že i přes to, že po odchodu Billa Gatese z vedoucích funkcí měla řada komentátorů pochyby o tom, jakým směrem se bude vývoj softwarových produktů ubírat, dokázal tým, pracující na Windows 7, i bez vedení Billa Gatese opravdu hodně. Podle Ballmera jde o velký krok kupředu a on osobně má rozhodně z nového operačního systému dobrý pocit.

Navíc po vydání první beta verze Windows 7 získala jeho společnost mnoho pozitivních reakcí od prvních uživatelů, kteří si tento systém pochvalovali. To je v přímém kontrastu s reakcemi na Vistu, která byla kritizována řadou firemních i domácích uživatelů. Ballmer také nepřímo naznačil, že v době, kdy Microsoft vedl Gates, byl on i další top manažeři limitovaní v možnostech dělat zásadní technická rozhodnutí. Od odchodu Gatese, který nastal k poslednímu červenci loňského roku, se jeho povinnosti rozložily mezi Raye Ozzieho, který nahradil Gatese na místě hlavního softwarového architekta a Craiga Mballmer gatesundieho, jenž je vedoucím výzkumu a strategického rozhodování Microsoftu. Gates se nyní na plný úvazek věnuje práci pro nadaci, kterou založil spolu se svojí manželkou Melindou.

Ballmer poznamenal, že po odchodu Gatese se změnil styl práce a rozhodování vedoucích pracovníků, kteří mezi sebou interagují jako tým. Dříve měl při určování směru vývoje hlavní slovo vždy Gates, který jako zakladatel měl i výsadní postavení. Ballmer konkrétně řekl: „Sice jsem byl CEO [Microsoftu], ale on byl prostě Bill“. Současně však dodal, že jim Gates chybí, protože vytvářel určitou hodnotu, které si každý cenil a vedl lidi k růstu a větší odpovědnosti (pozn. Na fotografii vpravo z archivu Microsoftu můžete vidět společně Ballmera a Gatese v roce 1985).

Ballmer v rozhovoru také odmítl blíže upřesnit, kdy by měly být Windows 7 dostupné a jen poznamenal, že to bude ve chvíli až budou připravené. Oficiálně je termín stanoven na tři roky po vydání Visty, což bylo pro firemní zákazníky v listopadu 2006 a pro koncové uživatele v lednu 2007.

Detaily o klíčových momentech v existenci Microsoftu pak najdete v podrobném článku Historie Microsoft Corporation na BusinessWorldu.

Byl pro vás článek přínosný?