Hlavní navigace

Belkin WeMo - inteligentní vypínač přes mobil

12. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Belkin
K vytvoření alespoň trochu inteligentní domácnosti není vždy za potřebí velkých investic a stavebních úprav. Řešením může například být chytrá sada Belkin WeMo, která umožňuje pomocí mobilního telefonu ovládat a dokonce i zautomatizovat některé činnosti v domácnosti.

Instalace je jednoduchá. Stačí do jakékoliv elektrické zástrčky v domácnosti vložit vypínač Belkin WeMo Switch, což je jakási základní jednotka celé sady. Následně se spáruje s domácí Wi-Fi sítí, a v případě vybavenější řady se do místnosti – kterou chceme na dálku ovládat – umístí snímač pohybu. Pak už si jen uživatel do chytrého mobilního telefonu nainstaluje bezplatnou aplikaci pro ovládání sestavy. V základní verzi funguje Belkin WeMo, propojený s mobilem, jako dálkový ovladač zásuvky, do které je jednotka vložena. Nic víc, nic méně. Každopádně můžete například z kanceláře nebo zastávky metra na dálku zapínat a vypínat lampu, elektrický ohřívač, klimatizaci, ventilátor, pračku, kávovar, domácí pekárnu, ale třeba i elektrické svíčky na vánočním stromečku. Jednoduše spustíte aplikaci v mobilu a jedním dotykem displeje zásuvku zapnete či vypnete. Pro chronické „zapomínače“ zapnuté žehličky to může být ideální řešení, jak se pojistit, že žehlička opravdu neběží. Jednoduše, na pár doteků.

CS24

 

Pro někoho, kdo odjede na dva týdny na dovolenou, může být zase skvělým řešením, jak každý den (v jiný čas) spustit televizi, rádio či lampu, a vytvářet tak dojem, že v bytě někdo je. Varianta WeMo Motion s pohybovým senzorem (který je k jednotce připojen 1,8metrovým kabelem s klasickým 3,5milimetrovým „jackem“, takže je možné ho vyměnit za delší) umožňuje vše, co již bylo popsáno, a navíc dovoluje i automatizaci některých činností v domácnosti. Například zhasínat světlo, když není nikdo v dané místnosti (pohyb člověka rozezná až do tří metrů), ale také třeba zapnout kotel, pokud klesne teplota pod nastavenou hodnotu. Kromě toho je možné si nechat zasílat upozornění na spárovaný smartphone, že se někdo pohybuje poblíž senzoru. Základní sada stojí bezmála třináct set korun, vybavenější set Belkin WeMo Motion včetně senzoru pohybu přijde na necelých dva a půl tisíce korun.

Byl pro vás článek přínosný?