Hlavní navigace

Fairphone: telefon s jasným původem

12. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Fairphone.com
Kupujete si fairtrade potraviny? A rádi byste svou altruistickou stopu rozšířili i do jiných oblastí? Přečtěte si o férovém telefonu, jenž bere v potaz i lidi, kteří jej vyrábějí.

Telefon s Androidem má údajně obsahovat jen materiály (jako cín a tantal), které pocházejí z kontrolovaných dolů v těch oblastech Demokratické republiky Kongo, v nichž neprobíhají konflikty. Zároveń mají producenti telefonu zajišťovat horníkům a dalším lokálním producentům férové mzdy. Navíc jsou z ceny každého prodaného telefonu věnována tři eura na projekty managementu elektronického odpadu, tzv. e-waste managementu.

Po technické stránce je telefon vybaven čtyřjádrovým procesorem Mediatek 6589, 16 GB interní paměti a 4,3palcovým qHD displejem, potaženým speciální odolnou vrstvou Dragontrail. Snímky a videa smartphone pořizuje buďto zadním 8megapixelovým, nebo předním 1,3megapixelovým fotoaparátem. Fairphone je vybaven operačním systémem Android 4.2 Jelly Bean, který má speciální rozhraní vyvinuté společností Kwame Corporation.

Fairphone

soutez_casestudy

Telefonů bylo vyrobeno omezené množství 25 tisíc kusů, z nichž většina již je prodaná. Stále je ale ještě šance zakoupit Fairphone za cenu 325 eur, přičemž na stránkách www.fairphone.com je k dispozici přehledná infografika, která ukazuje, kam jde každé euro, jež za telefon zaplatíte. Infografika je v angličtině a najdete ji zde.

Zdroj: Fairphone.com

Byl pro vás článek přínosný?