Hlavní navigace

Bezpečnost: Data, která se sama odstraní, mají potenciál

5. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © dny3d - Fotolia.com
Populární mobilní aplikace Snapchat, která umožňuje automatické smazání pořízených fotografií, nasadila některým firmám brouka do hlavy.

Snapchat je komunikační aplikace pro mobilní zařízení s operačními systémy Android nebo iOS, která si získala velkou popularitu díky svým pokročilým funkcím. Uživatelům totiž umožňuje sdílet fotografie, které pak po 10 sekundách automaticky odstraní, takže nemůže dojít k jejich zneužití.


Takový princip se velmi zamlouvá firemním uživatelům, podle kterých by jeho využití mohlo posloužit například pro zabezpečení komunikace s obchodními partnery.


„Získáváte tak kontrolu nad tím, co lidé uvidí. Mohu takto například nastavit expirační dobu pro citlivé dokumenty,“ říká Marc McDonald, který spoluvlastní chicagskou společnost Midland Metal Products. Ta před pár měsíci začala používat službu VIA od Intralinks Holdings, která na výše uvedeném principu skutečně funguje. Pro některé důležité soubory, které sdílí se svými partnery, tak firma nastavila lhůtu, po jejímž vypršení dojde k automatickému odstranění dat.


Podle McDonalda je heslem chráněné řešení VIA jednodušší a mnohem bezpečnější než cloudové úložiště Dropbox, které jeho firma používala předtím.


Ačkoliv výrobce Intralinks o svém bezpečnostním řešení, jehož měsíční nasazení vyjde na 25 dolarů za každého uživatele, často mluví ve spojení s aplikací Snapchat, jde pochopitelně o dva zcela odlišné produkty.


Evan Spiegel a Bobby Murphy aplikaci vytvořili jako nástroj pro sdílení „fotografií s omezenou trvanlivostí“. Každá pořízená fotografie je po velmi krátkém čase smazána ze všech zařízení a serverů. Není divu, že aplikaci si nejvíce oblíbili především mladší uživatelé, kteří přes ni denně odešlou milióny fotek a videí.

soutez_casestudy


Vedle studentů a mládeže se o aplikaci nyní začínají zajímat také firemní uživatelé. „Na Snapchat se nás v poslední době ptá hodně lidí,“ potvrzuje Jason Novak ze společnosti Stroz Friedberg, která se zaměřuje na boj s kyberkriminalitou a specializuje se na poskytování digitálních důkazů, které mají šanci obstát u soudu.


Velkou otázkou je, jestli v případě Snapchatu skutečně dochází k úplnému odstranění všech stop po fotografiích. Podle Novaka jsou v Stroz Friedberg schopni rozpoznat použití Snapchatu na iPhonu, ovšem nikoliv už obsah samotných fotografií. Analýza pro zařízení s Androidy právě probíhá. V zásadě by se však dalo říci, že v aplikacích typu Snapchatu je obrovský potenciál.

Byl pro vás článek přínosný?