Hlavní navigace

Bezpečnost na pracovišti: jak pomůže přístupový systém?

1. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Bezpečnost na pracovišti patří mezi klíčová témata v každé firmě. K jejímu zajištění v budovách bezpochyby patří kromě jiných opatření také monitoring pohybu osob a řízení jejich přístupu do různých prostor. A právě v tom vám pomůže moderní přístupový systém.

Jak fungují přístupové systémy

Elektronický přístupový systém umožňuje přesný monitoring pohybu osob v budovách firmy a tím přispívá k zajištění maximální úrovně bezpečnosti na pracovišti. Principem fungování je zařízení –⁠ terminál, který identifikuje osoby pomocí čipu, karty nebo otisku prstu a na základě zadaných dat povoluje vstup do určitých prostor ve firmě. Každý zaměstnanec tak může mít individuální oprávnění k vstupům. Zároveň je možné stanovit, do kterých místností mají přístup výhradně zaměstnanci, a které prostory jsou přístupné i pro návštěvy.

Výhodou moderního přístupového systému je také možnost automatického nastavení, díky kterému lze přesně určit, kdy se určité místnosti budou automaticky uzavírat nebo otevírat. Této možnosti v praxi využívají například provozovatelé kamenných prodejen, kterým přístupový systém umožňuje uzavřít vchod do prodejny mimo pracovní dobu, aby se do prodejny kromě zaměstnanců nedostala žádná nepovolaná osoba.

Čipový nebo biometrický přístupový systém?

Čipové přístupové systémy se uplatňují zejména ve výrobních firmách, kde zaměstnanci používají rukavice nebo mohou mít špinavé či odřené ruce. Čipy jsou užitečné také v zimním období, zmrzlé prsty totiž mohou komplikovat identifikaci pomocí biometrické čtečky. Navíc tento systém umožňuje zaměstnancům identifikovat se bez nutnosti přímého dotyku s čipovou čtečkou, což značně snižuje riziko šíření virů a bakterií. Několik čipů si vyhraďte také pro návštěvy.

soutez_casestudy

Biometrické přístupové systémy představují velmi přesné a bezpečné řešení. Čtečka spolehlivě identifikuje každého zaměstnance či jinou pověřenou osobu na základě biometrických údajů, například otisku prstu. To vylučuje možnost zaměňování čipů a zajišťuje vysokou úroveň ochrany před neoprávněným vstupem do prostor, kde je přístup omezen.

Chytré propojení s docházkovým systémem

Používání přístupových systémů spolu s moderními docházkovými programy vám pomůže ve snadné a efektivní evidenci docházky zaměstnanců, a také s plněním zákonné povinnosti evidence pracovní doby. Při propojení těchto systémů můžete okamžitě vidět, kdo se kdy dostal do budovy či konkrétní místnosti a jak dlouho tam zůstal. Navíc s možností exportu do mzdových systémů zpracujete podklady pro mzdy zaměstnanců s minimálním úsilím a ušetříte personalistům a mzdovým účetním desítky hodin práce měsíčně.

Byl pro vás článek přínosný?