Hlavní navigace

Bezplatné nástroje odhalující tajné informace o vašem PC - 1.díl

5. 11. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Potřebujete odhalit i ty nejskrytější informace o vašem počítači? Pak určitě nevystačíte s nástroji integrovanými ve Windows - daleko lépe vám poslouží následující tři nástroje, které jsme pro vás vybrali.

Pokud potřebujete znát přesnou konfiguraci počítače, abyste mohli rozhodnout, zda bude na něm možné hrát nějakou počítačovou hru, můžete vyzkoušet weby, kde se dají spustit speciální nástroje, jež automaticky zjistí parametry vašeho počítače a na jejich základě rozhodnout, zda vám daná hra na počítači poběží či nikoliv. Může ovšem nastat situace, kdy se budete muset skutečně ponořit do konfigurace počítače hlouběji a zjišťovat ty nejjemnější detaily týkající se těch nejtajnějších zákoutí vašeho počítače a operačního systému, abyste pochopili, co se v něm děje. Nejčastěji k tomu dochází, pokud řešíte nějaký zapeklitý problém, popřípadě pokud chcete zjistit, zda pomalu, ale jistě nenastává čas pro upgrade vašeho hardwaru.

 

Úvod

Je možné, že budete chtít zjistit, kolik operační paměti RAM je ve vašem počítači nainstalováno. Možná budete chtít vědět, jaká je taktovací frekvence vašeho procesoru, nebo pod jakým napětím jsou napájeny jednotlivé počítačové komponenty. Třeba jste ztratili produktový klíč k nějakému programu nebo se třeba snažíte zjistit, jaký ovladač přesně používá vaše tiskárna. Některé informace vám samozřejmě poskytnou i samotná Windows, nicméně tyto údaje jsou rozptýleny po všech možných dialogových oknech operačního systému Windows a jejich hledání je spíše utrpením než zábavou.

Daleko lepší je vsadit na bezpočet aplikací třetí strany, které analyzují váš systém a poskytnou vám všechny informace, které potřebujete. Pojďte se podívat na tři zdarma dostupné a snadno použitelné programy, které vám poskytnou přesně ty údaje, které potřebujete – a možná i něco navíc.

Speccy

Program Speccy spuštěný v operačním systému Windows 8.1

Ze všech tří utilit, které vám chceme představit, je program Speccy nejhezčí, alespoň co se týče vzhledu. Zároveň se jedná o nástroj, který je velmi jednoduchý a intuitivní co se týče práce s ním. Po spuštění programu se objeví souhrn systémových informací o vašem počítači, kde najdete typ operačního systému, údaje o procesoru, operační paměti RAM, základní desce, grafické kartě, úložištích (včetně údajů o externích pevných discích právě připojených k počítači), optických mechanikách, zvukovém hardwaru, připojených perfidních zařízeních a o připojení k síti.

Nalevo se nachází panel pro navigaci, kde můžete získat podrobnější informace týkající se vašeho počítače.

Za zmínku stojí i skutečnost, že souhrn informací o systému obsahuje i údaje o teplotě různých počítačových komponent , jako je například teplota procesoru, základní desky a pevných disků.

Program Speccy si můžete stáhnout na webu FileHippo.  

 

soutez_casestudy

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?