Hlavní navigace

Big data a multicloud: Řešení je mnoho, trh rychle roste

9. 6. 2021

Sdílet

 Autor: (c) T. L. Furrer - Fotolia.com
Objem dat, které firmy i domácnosti zpracovávají, neustále roste; 90 % existujících dat vzniklo jen během posledních dvou let, a nic nenapovídá tomu, že by se tento trend měl v nejbližší budoucnosti zvrátit.

I proto zůstávají big data velkým tématem. Ačkoli původně šlo primárně o magický buzzword (něco jako dnes AI), big data není radno podceňovat. Firmám, obzvláště těm, které zpracovávají velké množství informací, mohou přinést cenné poznatky o chování zákazníků.

Big data prozradí vše

E-shopy běžně provádí „screening“ zákazníků – kliknutí myši, zda kliknout na reklamu, kolik času stráví prohlížením konkrétních částí webu, jak rychle po vložení zboží z košíku nakoupí a velmi běžně dokonce i to, z jakých internetových stránek na e-shop přišli. Pro firmy jsou takové informace samozřejmě důležité, poskytují zlatý důl informací o chování typických i netypických návštěvníků.

Rozvoj big dat je logickým důsledkem nejen rozvoje internetu a internetových nákupů, ale také dostačující infrastruktury a rychlostí přenosu dat; a také velikosti dostupných úložišť, což je nezanedbatelný prvek celé rovnice. Velké weby jsou dnes schopné vygenerovat terabyte dat za hodinu, což je enormní množství, pro člověka zcela nepřehledné a v podstatě nicneříkajících.

A tam do hry vstupuje umělá inteligence – chytrá analytika, schopná vytipovat nejvhodnější informace z dat a učit se, co je důležité vychytat. Spolu s jedním nebo dvěma speciality se big data stávají významným nástrojem pro ajťáky.

Hybridní cloud stále preferencí

Problémem větších společností zůstává ukládání těchto dat a jejich zpracování. Je potřeba vyhovět legislativě (GDPR), zajistit bezpečnost, nepřetržitý přístup k datům a snadnou škálovatelnost. To není ani jednoduché, ani levné, a možností se nabízí hodně. Ať už scaleout nebo scaleup, dnes se nejčastěji využijí cloudové služby.

soutez_casestudy

Výhradní cloud však stále není ve firmách zcela běžný, obzvláště v Česku ne – hybridní cloud dominuje, on-premises disková pole nepatří mezi žádnou zvláštnost, a služby velkých poskytovatelů jako Microsoft Azure nebo AWS zůstávají spíše doplňkem tradičnějších řešení. Pomalu se však bude zřejmě i tato situace měnit a přesouvat směrem k plně cloudovým úložištím.

Informace o tématu, z níž informace pochází, proběhla v rámci setkání českých IT manažerů ve VIP IT Clubu, kde se o nejnovějších řešeních zpracování big dat do detailu hovořilo. Hlavní přednášku vedl David Hlaváček ze společnosti ČMIS, expert na Microsoft SQL server.

Byl pro vás článek přínosný?