Hlavní navigace

BitTorrent Sync hodlá konkurovat cloudovým řešením

25. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Fenton - Fotolia.com
Vývojáři BitTorrentu uvolnili pro veřejnost experimentální nástroj pro synchronizaci dat bez kopie v cloudu.

BitTorrent Sync využívá technologie peer-to-peer (P2P) pro přenos informací mezi jednotlivými stolními počítači a synchronizuje zvolené složky. Novinkou je, že k tomu není potřeba žádný externí server, jako je to v případě služeb DropBox, Google Drive nebo SkyDrive. Pokud jsou všechny synchronizované počítače v jedné místní síti, není třeba ani připojení k internetu. Naopak umístění synchronizovaných počítačů v různých místech Internetu není komunikaci na překážku.

Ale podle některých názorů nebudou společnosti myšlence příliš nakloněny. Budou se obávat především ztráty kontroly nad tím, co se s jejich daty děje, i když ve skutečnosti se ostatní služby při ukládání sdílených dat spoléhají na cizí data centra. A jak už ukázal v minulosti například případ DropBoxu, občas se prokáže, že o zabezpečení dat mohou jen mluvit, zatímco ve skutečnosti přijaté soubory vůbec nechrání.

BitTorrent je 8 let stará společnost s vlastními kancelářemi v San Francisku, která nabízí bezplatné nástroje pro jednoduché a rychlé odesílání velkých souborů přes Internet. Její transportní technologie je postavená na snižování síťové zátěže rozdělením a sdílením části souborů mezi účastníky transportu (kdy ta zařízení, která již přijala část souborů, je sdílejí pro další). Dnes je často asociována s weby sdílejícími nelegální obsah, ale BitTorrent je legální společnost vydělávající na licencování technologií pro komerční zájemce.

Produkt Sync je testován od počátku roku a jeho stav je stále označován za verzi alfa, ale podle blogu společnosti je již dostatečně použitelný pro veřejné testování s tím, že jeho uživatelé zjistí, že je to rychlejší a bezpečnější metoda synchronizace dat než kterákoli jiná alternativa.

Hlavní výhoda synchronizačních řešení je, že detekují změněné soubory a zajišťují přenesení změn na přednastavená úložiště. V současném stavu Sync odesílá celý změněný soubor na další počítač, který soubor obsahuje a kde nahradí starší verzi. To ale znamená, že tento proces může být výrazně méně efektivní, než konkurenční cloudová řešení, která detekují, které části soubory byly změněny, a kopírují pouze je. Společnost BitTorrent již prohlásila, že „doufá v uvedení rozdílové synchronizace do konce roku“.

Podobná technologie, jakou slibuje Sync, má velký potenciál změnit průmysl nabízející synchronizaci souborů. Ačkoli DropBox, Google, Microsoft, Apple SugerSync a další nabízejí prostorově omezené bezplatné úložiště, vydělávají na zákaznících, kteří potřebují přenášet a synchronizovat velké soubory nebo velké množství malých dokumentů. Teprve praxe ale ukáže, jak se BitTorrentu podařilo vyřešit všechny typické problémy spojené se synchronizací, ať už jde o zmíněný přenos pouze změněných částí nebo zajištění, aby nikdy nedošlo ke ztrátě změn v souborech, které proběhly  u několika uživatelů současně – což je typicky snadněji dosažitelné právě pomocí centrálních serverů s vlastní kopií dat.

Byl pro vás článek přínosný?