Hlavní navigace

BSA opět rozesílá své obsílky, dostane je 12 000 firem

19. 4. 2011

Sdílet

V průběhu dubna obdrží 12 tisíc tuzemských firem poštovní obsílku kvůli podezření z možného užívání nelegálního softwaru. Organizace BSA (Business Software Alliance) se v těchto dnech na firmy obrací s výzvou, aby provedly kontrolu legálnosti softwaru užívaného při podnikání.

„U části obeslaných firem máme podezření z pirátství na základě různých oznámení, které jsme obdrželi většinou z anonymních zdrojů. Další patří do kategorie společností, které jsou podle naší analýzy vystaveny velkému riziku softwarového pirátství. S firmami proto zahajujeme proceduru směřující k nápravě," uvedl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA. 

BSA rovněž firmy vyzývá, aby ohlásily případný výskyt nelegálního softwaru u konkurence.

„Reagujeme tak na rostoucí počet žádostí o zásah proti firmám, které užívají nelegální software. Obrací se na nás nejčastěji management firem, které si software poctivě kupují a cítí se nekalou hospodářskou soutěží konkurence ohroženy," říká Jan Hlaváč.

Zejména specializované společnosti – například konstruktéři, architekti, designéři či grafici – mohou instalací pirátského softwaru snížit náklady na podnikání až o statisíce korun. „

V Česku se podle poslední analýzy BSA užívá 37 procent softwaru nelegálně.

 

Nejvíce pirátského softwaru je ve společnostech do sta zaměstnanců, ve výrobní oblasti, službách či administrativě. Další kategorií firem s vysokým výskytem nelegálního softwaru jsou specializované společnosti z kreativních oborů – například architekti, reklamní agentury, designéři, inženýrské společnosti.

příloha_ovladnete_sva_data

 

„Průměrná výše odškodného se letos vyšplhala na 260 tisíc korun. Chce-li dotyčná firma příslušný software nadále užívat, musí jej samozřejmě ještě řádně zakoupit. Uváděné částky navíc neobsahují náklady na právní zastoupení obviněných a další náklady vyplývající z trestního či občanského soudního řízení," dodává tiskový mluvčí  BSA Jan Hlaváč.

Byl pro vás článek přínosný?