Hlavní navigace

Budoucností jsou sdílené datové tarify, předpovídá Gartner

10. 2. 2015

Sdílet

 Autor: © Sergey Nivens - Fotolia.com
Podle Gartneru stoupne v letošním roce objem přenesených dat v mobilních sítích o 59 %, přičemž za tři roky bude zhruba dvě třetiny mobilních datových přenosů představovat video. A ve stejném roce bude na 4G telefon připadat v průměru 5,5 GB přenesených dat měsíčně.

Podle analytičky Gartneru Jessiky Ekholmové letos porostou mobilní datové přenosy dvouciferným tempem. Gartner očekává, že se letos bude jednat o 59 %. Je to dáno zejména novějšími a rychlejšími sítěmi, rostoucím počtem jejich uživatelů a dostupnějšími 3G a 4G telefony, které napomohou růstu těchto datových přenosů.

Přestože se zákazníci zajímají o rychlost a spolehlivost sítí, tím, co skutečně zvyšuje objemy přenesených dat, jsou nové aplikace a obsah – to jak lidé stále častěji chatují, sledují videa na cestách a poslouchají streamovanou hudbu.

Ekholmová odhaduje, že v roce 2018 budou 46% všech datových přenosů generovat uživatelé 4G mobilních zařízení. V této době bude každý 4G telefon “spotřebovávat” v průměru 5,5 GB dat měsíčně, což je trojnásobek objemů v případě 3G telefonů.“

Tomuto růstu bude podle Ekholmové napomáhat především mobilní video. Data, která Gartner posbíral u různých mobilních operátorů, naznačují, že mobilní video již dnes představuje zhruba polovinu přenesených dat.

Předpokládá se, že v roce 2018 se bude jednat o více než 60%, s tím jak uživatelé začnou přehrávat i uploadovat více videa. Jistou roli sehraje i rostoucí počet uživatelů používajících videohovory.

Množství času, který zákazníci tráví na internetu, ať již prostřednictvím mobilu, tabletu nebo PC dále poroste. Operátoři by se tedy měli zaměřit na nové cenové modely zaměřené na datové služby, například sdílené datové tarify. Budou také muset vylepšit stávající služby a upravit je tak, aby byly zajímavější, atraktivnější a lépe šité na míru zákazníkům.

Vývojáři se na dospívajícím trhu mobilních aplikací zase budou muset zaměřit na marketing a transparentnost svých aplikací, aby si udrželi zákazníky.

Z průzkumů Gartneru podle Ekholmové vyplývá, že přestože tradičními ranými uživateli nových technologií jsou movitější zákazníci, nejintenzivněji je používají mladší, méně movití lidé. Vývojáři se proto budou muset naučit je lépe oslovovat.

CS24

Objemy přenesených dat v mobilních sítích, celosvětově 2013-2016

Rok

2013

2014

2015

2016

Celkem TB

19 049 158

32 512 824

51 820 492

79 527 408

Růst (%)

80

71

59

53

Zdroj: Gartner, únor 2015

Byl pro vás článek přínosný?