Hlavní navigace

Carrier IQ: sledování smartphonů pokračuje

7. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
V uplynulých dnech se provalil další skandál se sledováním uživatelů smartphonů, který otřásá mobilním světem. Je spojen se softwarem Carrier IQ, který umožní sledovat téměř vše, co uživatel dělá.

Jistě si vzpomenete na nedávnou kauzu Applu se sledováním uživatelů iPhonů a iPadů, která vzbudila nemalé rozhořčení. Nyní je situace mnohem závažnější, protože se týká rovnou tří hlavních platforem – Android, BlackBerry i iOS. U přístrojů prodávaných americkými operátory je totiž automaticky přítomen i software Carrier IQ od stejnojmenného výrobce, který dokáže sledovat a shromažďovat prakticky veškerá data o uživateli, včetně jeho polohy a to, co píše na klávesnici při surfování na webu. Ta pak byla odesílána na vzdálené servery, kde k nim mohl mít přístup kdokoliv. Donedávna o softwaru Carrier IQ navíc nikdo nevěděl, i když je podle všeho nainstalován na více než sto milionech přístrojů a není ani jisté, zda tento software nepoužívali i operátoři v dalších zemích včetně ČR. Detaily vyjdou najevo pravděpodobně v následujících dnech.

Operátoři tvrdí, že software Carrier IQ měl za cíl zajistit sledováním provozu lepší fungování jejich sítí (což je i stanovisko výrobce), ale není jasné, proč byla shromažďována i citlivá data uživatelů bez jejich vědomí a co se s nimi následně dělo. Carrier IQ podle Trevora Eckhardta, vývojáře pro platformu Android, který na celý problém upozornil, kromě sledování polohy či stisku kláves při surfování, software umožňuje třeba zaznamenávat odesílání SMS zprávy, ukončování hovorů či třeba která aplikace odčerpává nejvíce energie přístroje. To vše bez jakéhokoliv vědomí uživatele. Trevor Eckhardt aplikace označuje za regulérní rootkit, který porušuje práva uživatelů.

Z amerických operátorů již potvrdili využívání softwaru Carrier IQ největší hráči jako Sprint a AT&T, stejně tak jako tamější T-Mobile. Výrobci smartphonů se od těchto praktik distancují s tím, že šlo o aktivitu jejich partnerů a nemohli ji nijak ovlivnit. O dalším vývoji kauzy vás budeme informovat.

Byl pro vás článek přínosný?