Hlavní navigace

Recenze: Gelid GX-7

7. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Gelid Solutions
Předchůdcem tohoto chladiče, který společnost Gelid uvedla na trh teprve nedávno, byl model Tranquillo, jež se na trhu etabloval jako procesorový chladič s vynikajícím poměrem cena/výkon.

Za cenu jen o něco málo přesahující 600 korun obstaral velmi dobře to, co se od něj očekávalo – byl tichý, výkonný a hlavně dostupný. Jeho nástupce s označením GX-7 se liší pouze v několika drobnostech. Tou na první pohled nejvýraznější je zřejmě modré podsvícení, které však nejspíš nesedne úplně všem uživatelům. Ne všichni zkrátka máme v plánu vytvořit z počítačové skříně neonové Las Vegas.

Gelid GX-7Druhou novinku představuje 7 poniklovaných heatpipe trubic oproti předchozím 5. Pětice z nich je umístěna klasicky v řadě a další dvě se nacházejí nad prostředními třemi. Toto řešení má, jak jinak, zlepšit odvod tepla.

Během testování si chladič vedl poměrně solidně a dařilo se mu při různých nastaveních otáček velmi dobře chladit i přetaktovaný procesor Intel Core i7. V porovnání s modelem Tranquillo jsme se v průměru dostali přibližně na hodnoty o 3 stupně Celsia nižší. Svými výkony ovšem GX-7 nijak výrazně nevybočuje z řady dalších velmi dobrých chladičů v podobné cenové relaci a v žádném případě nemůže konkurovat top modelům (které samozřejmě spadají do jiné cenové kategorie). Jelikož však výkon stále hodnotíme jako velmi slušný, je otázkou, zda to lze považovat za slabinu.

Gelid k chladiči dodává kromě chladící pasty také další propriety - k produktu je totiž možné přidat ještě druhý ventilátor, který si v případě zájmu můžete dokoupit. Samotné balení vypadá mnohem honosněji než u rovněž recenzovaného modelu Silent Spirit, což je sice hezké, ale i to se podepsalo na koncové ceně, za kterou si GX-7 můžete pořídit.

 

Verdikt:

Poměr cena/výkon chladiče je slušný, oproti předchozímu modelu Tranquillo se u GX-7 podařilo srazit teplotu ještě o několik málo stupňů níže. Zde se ovšem dostáváme k jádru problému. Kdyby byl model GX-7 o několik desítek korun dražší, než model Tranquillo, mohli bychom jeho nástupce bezvýhradně doporučit. S cenou téměř dvojnásobnou však mohou někteří váhat.

 

Hodnocení: 80 %

Cena: od 1 016 Kč (zdroj: Heureka.cz, 7. 12. 2011)

soutez_casestudy

 

Specifikace:

podporované patice: AMD – AM2/AM2+/AM3/FM1; Intel - 775/1155/1156/1366
hlučnost: 26,8 dB (max.)
otáčky: 900 – 2400 ot./min
hmotnost: 720 g
materiál: měděná základna, poniklované heatpipe, hliníková žebra
počet heatpipe: 7
rozměry: 130 x 60 x 159 (pasiv); 120 x 25 x 120 (větrák)
ložisko větráku: Nanoflux bearing
životnost: 100 000 hodin

Byl pro vás článek přínosný?