Hlavní navigace

CES: AMD předvedl tablet s procesorem Temash a Windows 8

8. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © Fujitsu
Společnost na výstavě CES představila tablet osazený chystaným procesorem s kódovým označením Temash, který by měl konečně přerušit dosavadní sérii neúspěchů a nabídnout životaschopné a konkurenční řešení pro segment přenosných zařízení.

Prototyp představený v Las Vegas vyrobila společnost Wistron. Na displeji s úhlopříčkou 10,6 palce je možné přehrávat videa ve vysokém rozlišení 1080p. AMD se tak snaží dokázat, že po sadě pokusů s úpravami procesorů určených pro notebooku konečně může nabídnout plnokrevný tabletový procesor.

Temash je určen pro horní segment tabletů, ve kterých lze pouštět nejmodernější hry ve vysokém rozlišení a které zvládnou i náročné výpočetní operace ve firemním prostředí. Nově použité technologie také dokáží lépe hospodařit s energií a umožní tak významně prodloužit výdrž baterií, jak informovala Lisa Su, první viceprezidentka AMD, během tiskové konference uspořádané v rámci veletrhu spotřební elektroniky CES v americkém Las Vegas.

Podle Su je většina tabletů používána jako spotřební elektronika a neumožňuje spouštění plnohodnotných počítačových aplikací. Temash zvládne práci s plnohodnotnými Windows 8 při spotřebě pouhých 5 wattů, což by mělo umožnit mnoho hodin produktivní práce.

Procesor bude vyráběn ve dvou variantách – dvoujádrové a čtyřjádrové a měl by být dvakrát rychlejší než jeho předchůdce Z 60. Ten se příliš neujal, najdete ho v podstatě jen v několika tabletech od Fujitsu a Vizio.

Pro AMD je Temash velmi důležitý. Společnosti se – na rozdíl od konkurenčního Intelu – prozatím nepodařilo prorazit do světa ovládaného architekturou ARM. Předchozí dva pokusy o procesory určené pro tablety a jiná přenosná zařízení je možno považovat za neúspěšné. Třetí neúspěch by mohl způsobit natolik opožděný start, že by mohl AMD trh tabletů a smartphonů na dlouhou dobu ztratit. To by v době, kdy se zájem spotřebitelů přesouvá od počítačů k tabletům, mohlo v následujících letech způsobit obrovské ztráty. Kvůli nedostatečnému zaměření na tablety odešel v roce 2011 i generální ředitel Dirk Meyer. Nahradil ho Rory Read z Lenova, který přepracoval strategii tak, aby zastavil propad zisků a současně nasměroval společnost k mobilní budoucnosti.

Nový procesor je založen na novém, hospodárnějším jádru Jaguar. Oproti konkurenčnímu Intelu i ARM by měl mít výhodu v podpoře 64bitového adresování, a tedy i větší kapacity operační paměti. Současně by měl umožnit provozování 64bitových aplikací určených pro předchozí verze Windows.

Byl pro vás článek přínosný?