Hlavní navigace

Recenze: Zoner Photo Studio 15 - česká chlouba po patnácté

Sdílet

 Autor: ZONER Software
Stejně jako každý rok padá listí, přichází také nová verze českého fotoeditoru Zoner Photo Studio. A protože se jedná o verzi patnáctou (byť pamětníci vědí, že první čtyři verze nakonec kralovaly v programu Kalisto), už to něco znamená. Na druhé straně doba je zlá a fotoeditorů je na trhu hodně, takže máme otevřít peněženku?

Základní rozdělení se nijak výrazně nezměnilo, novinkou je modul Import, který je určen pro stahování fotografií do počítače. Jak si to jednou nastavíme, tak to příště pojede automaticky. Nový způsob vyhledávání potom pomůže při výběru fotografie.

Uživatele ale mnohem více zajímá fotoeditace, protože ať se jednotliví výrobci snaží sebevíc, na archivační či vyhledávající části fotoeditačních programů se toho již vylepšit asi mnoho nepodaří. Čtrnáctka se mohla pochlubit novinkou v  podobě mapování tónů, což celý software přeneslo o stupeň výš a tato aplikace se dnes dočkala dalšího posílení. V patnáctce najdeme úlitbu již delší dobu používanému designu podobných programů v  podobě lišty nejpoužívanějších efektů na pravé straně monitoru. Sami nevíme, jestli je to dobře nebo špatně. Na jedné straně jsme si na to u jiných programů zvykli, na druhé straně to Zoner od zbylých produktů příjemně odlišovalo. Teď ještě kdyby ikonky základních nástrojů na levé straně nebyly tak nesmyslně malé. Zrovna tohle oku vývojářů opět uniklo.
Zoner Photo Studio 15

Některé novinky jsou podle názvu poměrně záhadné, nicméně zajímavé a účelné. Jedna z  nich je nazvána Zřetelnost, pod čímž jsme si nějak nedovedli nic představit. Nakonec se ukázalo, že je to něco mezi zaostřením a rozmazáním (tyto funkce ovšem existují i nadále jako samostatné nástroje), ale o něco jemnější. Novinkou je i efekt tilt-shift, což je v  podstatě rozostření obrazu tak, že ostrý zůstane jen vybraný pruh. Již dříve započatá podpora ukládání fotografií na firemní server je posílena o možnost onlinového editování, což samozřejmě funguje pouze v  případě, že je máme uložené v Zoneramě. Novinek je víc, zapomenout nesmíme například na panely Rychlé úpravy a Rychlé filtry.
Zoner Photo Studio 15

Photo Studio se i nadále pyšní přívětivou cenou – program si stáhneme za 1 500 Kč, za další pětistovku pak získáme licenci pro celou domácnost. Za krabicovou verzi sice mírně připlatíme, na druhou stranu dostaneme navíc knihu o programu.

Zoner Photo Studio 15


Verdikt

Co říci na závěr? Koupit nebo ne? Photo Studio zůstalo tím, na co jsme již několik verzí zvyklí, tedy univerzálním a stále robustnějším nástrojem pro archivaci a úpravu fotografií. Pár novinek přibylo a díky nástrojům na pravé liště je ovládání o něco pohodlnější. Pro řadu lidí bude navíc dalším (a možná dokonce hlavním důvodem) čeština, byť nápověda HTML se otevře v  anglickém okně (což může být způsobeno tím, že testovací PC běží v anglickém režimu). Takže asi takhle: pokud potřebujeme český fotoeditor, není co řešit. Pokud máme verzi třináct nebo nižší, rozhodně koupit. V  případě, že máme nainstalovanou čtrnáctku, bychom ale byli zdrženlivější, protože nějaké opravdu kruciální rozdíly nenajdeme. O hodnocení PC World TOP PRODUKT ale není třeba polemizovat.

 

Hodnocení: 90%

Pro: Výkonný a kvalitní český fotoeditor, který rozhodně nezklame

Proti: Nesmyslně malé ikonky

 

soutez_casestudy

Cena: 1500 Kč

Výrobce: Zoner Software

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.