Hlavní navigace

Chytré hodinky Microsoftu mají konkurovat Samsungu

Sdílet

 Autor: © bakharev - Fotolia.com
Microsoft pracuje na chytrých hodinkách zaměřených především na fitness, srdeční tep a zdravotní stav. Chce tím soupeřit s patenty, které odhalil Samsung v souvislosti se svými hodinkami Galaxy Gear.

Patent s názvem „Weareble Personal Information System“ popisuje malé zařízení s obrazovkou, jež jde připojit k pásku a používat ho tak jako chytré hodinky, ale může být i odpojeno a vloženo do jiné fitness výbavy a stát se tak osobním trenérem, který zaznamenává naše (ne)úspěchy.

Chytré hodinky budou sledovat polohu uživatele pomocí GPS. Pohybové senzory poslouží k měření aktivity a optické senzory budou sledovat srdeční tep uživatelů.

„Microsoft už má s hodinkami zkušenosti z roku 2004, kdy přišel s inovativním zařízením Spot. Nyní, když vlastní Nokii, je celkem na místě, aby dal dohromady tým, který bude pracovat na podobných technologiích,“ vysvětlil Ben Wood, ředitel výzkumu v CSS Insinght. „Chytré hodinky na zápěstí jsou nejvhodnějším druhem chytrých doplňků, protože jsou na to lidé zvyklí již od klasických hodinek.“

Mezi aplikacemi pro hodinky od Microsoftu bude také hudební přehrávač, budík a aplikace pro upozornění na příchozí hovory a zprávy. Pravděpodobně jim nebude chybět ani vyhledávač Bing, asistentka Cortana nebo komunikátor Skype.

„Pro výrobce telefonů budou chytré hodinky před Vánoci zásadní,“ předpovídá Wood. „Největší výzvou pro Microsoft je přijít s něčím jiným, s něčím, co ostatní na takto přeplněném trhu nenabízejí.“

Společnost bude muset soupeřit s platformou Android Wear, s hodinkami od Samsungu Gear 2 a také s řadou produktů od Sony. „Microsoft má tři možnosti. Mohl by vytvořit produkt, který bude samostatný, takový, který fungovat i společně s telefony s Androidem, ale bude optimalizovaný pro Windows Phone, nebo něco pouze pro Windows Phone. V posledním případě by však musel přijít s něčím naprosto přelomovým, aby uživatele přiměl ke změně platformy jen kvůli chytrým hodinkám,“ myslí si Wood.

CS24

Chytré hodinky si zatím příliš popularity nezískaly a jejich majitelé se jich většinou zbavují do šesti měsíců, protože nenabízí nic zajímavého, kvůli čemu by se musely neustále používat. Také jim nesvědčí krátká životnost baterie, ale například společnost Misfit Shine nabízí nedobíjetelné baterie, které vydrží přibližně půl roku, a Samsung nedávno začal prodávat hodinky Gear 2 a Gear Fit, jejichž baterie vydrží tři až čtyři dny.

 

Byl pro vás článek přínosný?