Hlavní navigace

Co je Keras? Vysvětlujeme aplikační rozhraní pro hluboké neuronové sítě

28. 1. 2019

Sdílet

 Autor: © archy13 - Adobe Stock
Jednoduchý a široce podporovaný, Keras dělá z hlubokého učení snadnou záležitost.

Ačkoliv hluboké neuronové sítě jsou stále velice populární, komplexnost hlavních frameworků zůstává bariérou pro jejich častější využívání vývojáři, kteří do tajů strojového učení teprve pronikají. Padlo několik návrhů pro zlepšení a zjednodušení vysokoúrovňových API pro tvorbu modelů neuronových sítí. Všechny jsou si navenek podobné, ale při bližším ohledání se objeví rozdíly.

Keras patří mezi nejpopulárnější vysokoúrovňové API pro hluboké neuronové sítě. Je napsán v Pythonu a podporuje back-endová výpočetní jádra neuronových sítí.

 

Jak Keras funguje?

Kerad zdánlivě ostatní aplikační rozhraní hlubokých neuronových sítí porazil: stal se totiž vysokoúrovňovým standardem pro nadcházející TensorFlow 2.0.

Základním principem vzniku Kerasu byla jednoduchost, modularita, snadná rozšiřitelnost a kompatibilita s Pythonem. Keras vznikl „pro člověka, ne pro stroj a řídí se nejlepšími metodami pro snížení kognitivní zátěže“.

Samozřejmostí je přidávání nových modulů, definovaných v Pythonu.

CS24

Jedním z hlavních důvodů, proč Keras používat, je jeho důraz na to, aby zůstal uživatelsky přívětivým. Keras se dá snadno naučit a začít se stavbou modelů je rovněž nepříliš těžké, je navíc dostupný na velkém množství platforem: integrován je minimálně u pěti back-end jader (TensorFlow, CNTK, Theano, MXNet a PlaidML) a podporuje vícero GPU.

Keras je navíc také podporován řadou velkých IT korporací v čele s Googlem, Microsoftem, Amazonem, Applem, Nvidií, Uberem a dalšími.

Byl pro vás článek přínosný?