Hlavní navigace

Co přinese rozdělení firmy Hewlett-Packard?

8. 10. 2014

Sdílet

 Autor: H1
Hewlett-Packard tento týden oznámil rozdělení do dvou právnických subjektů. Pomůže tento krok zvrátit trend jejích klesajících příjmů?

Od října 2015 mají vedle sebe fungovat dva subjekty: Hewlett-Packard Enterprise vedený Meg Whitmanovou a HP Inc. vedené Dionem Weislerem.

Zatímco první firma se bude zabývat vývojem serverů a služeb určených pro firmy, účelem druhé bude vyrábět počítače a tiskárny pro spotřebitele. Co to pro korporaci s pětasedmdesátiletou tradicí bude znamenat?

"Oddělení společností umožní managementu obou firem zaměřit se lépe na oblast jejich působnosti," uvedla v pondělí Whitmanová. A někteří analytici s tím souhlasí.

"Očekávám, že nabídka pro korporace se bude obměňovat mnohem rychleji," uvedl Holger Mueller z analytické společnosti Constellation Research.

"Hodnota korporátní části HP by se měla po oddělení byznysu určeného pro výrobu počítačů a tískáren zvýšit. A i druhé firmě by se mělo dařit lépe, jelikož se v očích uživatelů stane lépe rozeznatelnou značkou." Celkově by podle Muellera změna struktury měla "zvýšit míru zaměření na vývoj nových produktů a poskytování kvalitních služeb a intenzitu, což je to, co HP dříve chybělo."

Nástupnická firma, která se nyní bude zaměřovat pouze na korporátní klientelu (Hewlett-Packard Enterprise) bude nyní moci provést více akvizicí, jelikož nová struktura usnadní schvalovací proces. "Společnost jako HP se musí urychleně prosadit na poli aplikací a webových služeb," uvedl Michael Cote z další analytické firmy 451 Research.

"To pro HP nejspíše nebude znamenat vývoj jednotlivých firemních aplikací, ale spíše vývoj celé cloudové infrastruktury, jež bude umožňovat virtualizaci."

Mueller však neočekává, že by HP začalo na poli firemních aplikací podnikat ihned samo. "Partnerství s firmami jako SAP, Oracle a Salesforce.com, to ano, provozování aplikací na jejich cloudu, to si také dovedu představit," uvedl Mueller.

Ne všichni však hodnotí rozdělení Hewlett-Packard tak pozitivně. "Rozdělením tato korporace ztratí synergii v dodavatelských kanálech, u výzkumu a vývoje a problém bude i s duševním vlastnictvím," uvedl analytik Ray Wang z Constellation Research.

soutez_casestudy

"Nyní není podle mého názoru ten správný čas na takovou změnu. Mohou různě manipulovat se svými aktivy, ale rozdělení na dvě části, to je opravdu špatný nápad."

Je tak vidět, že ani odborníci se na rozdělení Hewlett-Packard do dvou firem neshodnou. Na to, zda tato strategie přinese ovoce, si budeme muset ještě několik let počkat.

Byl pro vás článek přínosný?