Hlavní navigace

Co takhle vlastní formuláře ve Wordu? - 3.díl

24. 6. 2019

Sdílet

 Autor: © hakaner - Fotolia.com
Díky ovládacím prvkům obsahu a makrům je vytváření formulářů a práce s nimi velmi jednoduchá.

Předcházející díl

 

Vytváření vlastních formulářů ve Wordu je daleko jednodušší, než byste si kdy mysleli, a samozřejmě je daleko snazší než před lety. Microsoft umístil na záložku Vývojář devět ovládacích prvků obsahu, 12 ovládacích prvků ActiveX, tři ovládací prvky a tři funkce pro starší typ formulářů.

V programu Microsoft Word jsou k dispozici ovládací prvky, což jsou v tomto případě předem naprogramované nástroje, které umožňují do vašich dokumentů, formulářů, šablon a internetových stránek dodat interaktivní obsah. V tomto článku se budeme zabývat celkem šesti ovládacími prvky obsahu: zaškrtávacím políčkem (Check Box), polem se seznamem (Combo Box), rozevíracím seznamem (Drop-Down List Box), ovládacím prvkem obsahu pro text ve formátu RTF, ovládacím prvkem obsahu pro prostý text a ovládacím prvkem obsahu pro výběr data.

B. Dalším krokem je vložení zaškrtávacího políčka – pokračování

12. Z palety barev u položky Barva: vyberte vhodnou barvu a potom povolte možnost Použít styl k naformátování textu zadaného do prázdného ovládacího prvku (anebo tuto možnost nepovolujte, pokud nechcete).

13. Co se týče povolení možnosti Odebrat ovládací prvek obsahu při úpravách obsahu, pak doporučujeme tuto možnost povolit, nicméně vyzkoušejte obě možnosti a pak se sami rozhodněte, která je pro váš projekt vhodnější.

Vlastnosti zaškrtávacího políčka

14. V sekci Uzamčení se sami rozhodněte, zda chcete, aby bylo možné obsah upravovat nebo mazat. Ostatně to závisí jen a jen na vás a na vašem projektu. Někdy se hodí, když uživatelé mohou měnit své postoje a upravovat nebo jednotlivou možnost zcela odstranit, ovšem u jiných projektů je vhodné tuto akci úplně zakázat.

15. V sekci Vlastnosti zaškrtávacího políčka stiskněte tlačítko Změnit a záhy zjistíte, že máte, obrazně řečeno, k dispozici tisíce symbolů, které můžete do zaškrtávacího políčka umístit. Současně si můžete stejným způsobem zvolit i symbol pro nezaškrtnuté políčko.

16. Jakmile máte v popisovaném dialogovém okně vše nastaveno, pak stiskněte tlačítko OK a následně volbu Uložit jako, čímž si formulář uložíte. Povšimněte si typu souboru, který firma Microsoft automaticky přiřazuje souboru formuláře (viz odstavec F, číslo 7).

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?