Hlavní navigace

Co všechno se ví o Google Glass

22. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Google
Spoluzakladatel Googlu Sergey Brin o Google Glass mluví již více než dva roky, až tento týden však byly zveřejněny další podrobnosti o celé platformě.

Podívejte se na souhrn informací o hardwaru, softwaru a dalších věcech.


Kdo používá Google Glass
Google pořádal soutěž, v níž mu lidé měli prozradit, co by dělali s Google Glass, kdyby je dostali. Z nich vybral 8000 do svého pilotního programu Explorer. Nutno podotknout, že zařízení uživatelé nedostali zdarma – museli za něj i tak zaplatit 1500 dolarů. Není zatím jasné, kolik za brýle zaplatí běžní zákazníci. Google navíc nabízel brýle ke koupi pro všechny účastníky své konference I/O v červnu minulého roku. Nabídky využilo asi 2000 vývojářů a obdržet by je měli během následujících týdnů.

Do začátku letošní I/O by tak po celém světě mělo pobíhat asi 10 000 lidí s Google Glass. Jak Google dodává ve svém FAQ, brýle mohou vyvolat bolesti očí a hlavy a nejsou určeny pro děti.

Hardware
Google Glass jsou high-tech brýle opatřené malým displejem, jenž je schopen zobrazovat video ve stejné kvalitě, jako by se uživatel díval z dálky čtvrt metru na 25palcovou HDTV. Displej je však průhledný, takže uživatel vidí jak promítaný obraz, tak okolné prostředí. Zařízení je osazeno 16 GB RAM, z čehož 12 GB lze využívat pro aplikace. Glass má zabudovaný mikrofon, který umí zachytit hlas uživatele a ne zvuky někde zdáli – kvůli ochraně soukromí.

Pravá strana brýlí má touchpad, jenž uživatelům umožňuje zařízení ovládat. K internetu se Glass připojuje přes Bluetooth nebo Wi-Fi. Baterie by měla vydržet den používání, nahrávání či přehrávání videa ji více vybíjí. Podle jednoho uživatele sedmiminutové nahrávání videa vybilo asi 20 % baterie. Kamera je schopná pořizovat 5Mpixelové fotografie a video v kvalitě 720p. V balení je kabel micro USB a nabíječka. Glass je dostupný v pěti barvách: černé, oranžové, stříbrné, bílé a modré.

Software
Glass běží na upravené verzi Androidu, takže aplikace vytvořené pro smartphony na nich nespustíte. Předinstalována je aplikace MyGlass, která umožňuje zasílat zprávy SMS. Zajímavé také je, že MyGlass má integrovanou podporu pro hry pro více hráčů. Vývojáři mohou vytvářet aplikace, které Google nazývá „Glassware“, za použití Javy nebo Pythonu.

Jak to funguje
Google Glass je založený na „kartách“, v rámci nichž se uživatel pohybuje dotyky na touchpadu. Karty vytvářejí vývojáři, kteří pro Glass napíší nějakou aplikaci. Karty lze mezi uživateli sdílet.

Uživatelé mohou pořizovat fotoaparátem snímky či video za použití hlasových pokynů nebo klepnutím na touchpad. Brýle reagují na pokyn uživatele až poté, co řekne „OK, Glass“ a pokračuje v pokynu. Pokyny mohou být například tyto (v angličtině): „pořídit snímek“, „najít trasu k“, „zavolat někomu“. Uživatel může pomocí hlasových pokynů také spustit Google+, Google Now, vyhledávat v internetu, překládat texty nebo získávat informace o počasí či odletech letadel. Pokud uživatel chce uskutečnit hovor nebo odeslat e-mail či SMS, komunikace neprobíhá jen přes samotný Glass, ale prostřednictvím připojeného smartphonu.

Byl pro vás článek přínosný?