Hlavní navigace

Co všechno o vás zjišťuje Google? Uchovávaných údajů je děsivě mnoho

22. 3. 2021

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Kolik údajů o vás sbírá vyhledávač Google a další související programy? Realita je bohužel mnohem horší, než se čekalo.

Tu zprávu jste asi neviděli, rezonovala především na anglicky psaných webech, například na portálu BGR.comFirma stojící za vyhledávačem DuckDuckGo si rýpla na twitteru do vyhledávacího giganta a rozhodně si nebrala servítky.

„Po měsících zdržování Google konečně odhalil, kolik osobních údajů shromažďuje v prohlížeči Chrome a v aplikaci Google. Není vůbec divu, proč to chtěl skrýt,“ objevilo se na twitterovém účtu DuckDuckGo.

„Sledování uživatelů nemá nic společného s vytvořením skvělého webového prohlížeče nebo vyhledávače,“ dodala.

GALERIE: Které údaje na vás sbírá Google?

O co se jedná? Google totiž několik týdnů zdržoval aktualizaci svých aplikací pro telefony iPhone a také pro iPady, které měli jeho vývojáři nasadit společně s další verzí operačního systému pro „jablečné“ telefony a tablety, konkrétně se jedná o verzi 14. Apple totiž nutí všechny vývojáře, aby ke svým aplikacím, které chtějí umístit do App Store, nově zveřejňovali i informace o získávaných údajích. 

V případě vyhledávače Google, Gmailu nebo i videoportálu YouTube, který pod společnost Alphabet, amerického giganta a majitele populárního vyhledávače spadá také, se ukazuje, že množství vytěžovaných informací je velmi vysoké. Firma se samozřejmě hájí, že data slouží ke zlepšování služeb pro klienty, zároveň je dokáže i velmi dobře zpeněžit.

CS24

Facebook si proti Apple zaplatil i inzeráty

Google ale není jedinou firmou, kterou podobná data sbírá, na což se přišlo nyní právě díky Apple. Proti zavedení „štítku“, který u každé aplikace v App Store jasně musí říct, jaká data o uživateli se sbírají, hlasitě brojil především Facebook. 

Facebook si dokonce zaplatil celostránkové inzeráty, ve kterých obvinil Apple, že chce zničit Internet, tedy alespoň v podobě, jaký ho nyní známé. Spor popisovala řada médií, věnoval se mu například technická redakce deníku USA Today nebo magazín The Verge.

Byl pro vás článek přínosný?