Hlavní navigace

Computerworld 5/2024 je právě v prodeji. Co tam najdete?

2. 5. 2024

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Generativní umělá inteligence, automatizace procesů, podniková architektura formou mikroslužeb. To jsou jen malé části z obsahu aktuálního vydání magazínu Computerworld.

Pod pojmem virtuální realita si často představujeme hry nebo virtuální svět metaverzum, stvořený zakladatelem Facebooku. Tato technologie ale ze světa zábavy stále významněji proniká do průmyslu, obchodu i služeb. Spolu s umělou inteligencí, strojovým učením nebo třeba migrací do cloudu je virtuální a obecně rozšířená realita fenoménem posledních let. Pro rok 2023 odhadovala společnost Accenture velikost trhu řešení tzv. rozšířené reality XR (Extended Reality) na 160 miliard dolarů, které se proinvestovaly především v sektorech automobilového průmyslu a zdravotnictví, v maloobchodě, turismu nebo do podnikání v realitách. Celý fenomén z podnikového hlediska popisujeme v článku Když jedna realita nestačí.

Málokdo si na aktuální vlně generativní umělé inteligence smlsl tolik jako výrobci čipů. A nikdo z nich z toho nevytěžil tolik jako americká Nvidia. Akcie Nvidie vystřelily vzhůru, neboť společnosti jako OpenAI nebo Google se bez jejích čipů neobejdou. Nvidia je dlouho veskrze dominantním hráčem na poli výkonných GPU a její dlouhodobé investice do AI se významným způsobem vyplatily. Kdo další se svezl v novém trendu? Zjistíte v článku Raketový růst: AI bomba obrů.

Jakým způsobem řešíte nebo chcete řešit implementaci umělé inteligence ve vaší firmě?

Počítačový program, který je původním duševním výtvorem jeho autora, se považuje za autorské dílo a jako takovému mu přísluší ochrana podle autorského zákona. Mění se něco, když ho vytvořil zaměstnanec při plnění pracovních povinností? V seriálu IT a právo v článku Software jako zaměstnanecké dílo vs. dílo na objednávku hledáme na tuto otázku kvalifikovanou odpověď.

Současné informační technologie postupně pronikají i do tak vzdálených oborů, jako je historie. Mohou pomoci rekonstruovat náš fragmentovaný pohled na hlubokou minulost. Nové nástroje vybavené umělou inteligencí objevují překvapivé souvislosti. Které to jsou, zjistíte po přečtení textu s titulkem Analýza historie moderní technikou.

soutez_casestudy

Automatizace firemních procesů může ulevit od dřiny opakujících se kroků, zvýšit produktivitu a snížit počet lidských chyb. Zahrnuje například vyplňování formulářů, transformaci dat mezi různými nástroji či vykonávání úkolů se seznamem dat. V článku Nejčastější chyby při nasazování robotické automatizace přinášíme seznam těch nejobvyklejších chyb, kterých se v automatizaci můžete dopustit, abyste věděli, na co si dát pozor.

To samozřejmě není všechno. V Computerworldu 4/2024, který si můžete koupit třeba zde, toho ovšem najdete mnohem víc.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?