Hlavní navigace

Čtyři funkce čerstvé aktualizace Windows 11, které musíte vyzkoušet

16. 11. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos (úprava PCWorld)
Od Copilota po Malování, tohle jsou první kroky k AI PC.

Aktualizace Windows 11 2023 je tu a přináší řadu nových funkcí. Které z nich ale stojí za vyzkoušení? Máme pro vás tipy na naše oblíbené.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Aktualizace Windows 11 2023 vychází jako bezplatná kumulativní aktualizace, což znamená, že zahrnuje funkce a aplikace, které už možná v počítači máte. Jak jsme psali už dříve, jde o nejsmysluplnější update za dlouhou dobu, zčásti díky slibovanému příchodu „AI PC“, tedy počítačů s umělou inteligencí. Je pravda, že „umělá inteligence“ byla možná až příliš medializovaným pojmem, dnes už však přináší několik zjevných výhod a další jsou na cestě. Zde je čtvero nových funkcí, které po nainstalování aktualizace určitě musíte vyzkoušet.

Passkeys

Passkeys si budete moct užít, máte-li počítač s Windows Hello. Představují budoucnost bez hesel, a i když jsou možná nejméně sexy věcí ve Windows 11 2023 Update, jsou užitečné. 

Nové nastavení ve Windows 11 zabrání aplikacím, aby vás špehovaly Přečtěte si také:

Nové nastavení ve Windows 11 zabrání aplikacím, aby vás špehovaly

Kdysi sednout so k počítači znamenalo zadat heslo a přihlásit se na celý den. Windows Hello toto změnil. A co kdybyste se na stejném principu přihlašovali taky do účtů na nejrůznějších webových stránkách? Zatím passkeys ještě nejsou rozšířené masově, ale krom Microsoftu je podporuje i Google nebo třeba Amazon. Nevýhoda? 

Fungují pouze na jednom počítači, nikoliv na mobilu, a ani nejsou přenositelné z počítače na počítač. Rozhodně však jde o vítanou novinku.

Copilot

Copilot se tváří coby místo „kde začít“. Jde v podstatě o Bing AI Chat s bonusem: můžete mu zadávat příkazy k úpravě nastavení počítače, aniž byste přesně věděli, jak to udělat. Ale řekněme si to na rovinu: Přestože se jedná o stěžejní funkci Windows 11 2023 Update, není tou nejlepší. Rozhodně ji ale musíte vyzkoušet, abyste pochopili, co Copilot a umělá inteligence umí a co ne. 

Ikonu Copilota najdete na hlavním panelu, hned napravo od vyhledávacího pole, nebo ji aktivujete zadáním kombinace kláves Win+C. Klikněte na ni a zprava se vysune postranní panel. Volby „Kreativní“, „Vyvážený“ a „Přesný“ ignorujte, protože nemají velký význam.

Místo toho mu začněte klást otázky. Nepřistupujte k němu jako k vyhledávači: hledáte názory a analýzy, ne odpovědi. A buďte kreativní. Můžete se zeptat: „Jak bohatá je Oprah?“, ale mnohem poučnější je zeptat se, jestli je vlivnější než Barack Obama nebo Tyler Perry. Byl Joe DiMaggio lepší hráč než Albert Pujols? 

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Zkuste to a uvidíte. Copilot je dost chytrý na to, abyste mu řekli: „Je mi 40 let a mám 85 000 dolarů v bance. Jak mohu maximalizovat svůj důchod?“, skutečně prohledá web, vloží tato čísla do důchodové kalkulačky a začne navrhovat strategie – to vše bez otevření webové stránky. Copilot nemá vždy objektivní pravdu, ale uvede své zdroje prostřednictvím poznámek pod čarou a odkazů.

Copilot také přijímá jako vstupní údaje fotografie nebo obrázky a odpovídá na otázky k nim. Copilot používá jako vyhledávač Bing, takže je stále aktuální. Můžete ho požádat i o kreslení obrázků. Jeho slabinou je pomalost – odpověď na dotazy může trvat několik sekund. Je nevýrazný, chybí mu osobitost, kromě několika emoji. Pokud se pokusíte zeptat na něco, co není bezpečné pro práci, utne vás a odmítne odpovědět – a to může být otravné. Konverzace trvá jen třicet odpovědí. A nemůžete si být ani stoprocentně jisti, že odpovědi jsou správné.

Můžete však Copilota taky požádat, aby upravil různé prvky vašeho počítače, například nastavil tmavý režim nebo pořídil snímek obrazovky. Nepříjemné je, že vám jednoduše neřekne, co můžete nebo nemůžete udělat, což z něj dělá cvičení ve frustraci. Přesto jde o AI nástroj, o kterém byste měli vědět.

Malování

Oživení aplikace Malování jsme oslavovali už v roce 2019 a od té doby ho Microsoft konečně vrátil do hry. Poté, co ho tehdy učinil přístupnějším, zažilo Malování něco jako renesanci: je přidáno odstranění pozadí, průhlednost a vrstvy, a dokonce i Cocreator, umělecký nástroj s umělou inteligencí, který využívá Bing Image Creator. 

Jak spolehlivé jsou harddisky ve skutečnosti? Přečtěte si také:

Jak spolehlivé jsou harddisky ve skutečnosti?

Malování v jádru zůstává Malováním: základním nástrojem pro změnu velikosti, kreslení, přidávání šipek a obecně označování obrázků. Tři nejnovější funkce mu však dávají některé možnosti podobné Photoshopu: můžete vzít fotografii, pomocí umělé inteligence zvýraznit a vytáhnout fotografovaný subjekt, přidat k němu s pomocí AI pozadí a znovu fotku publikovat jako zcela nové umělecké dílo. Je to jednoduché, i když ne zrovna intuitivní pro ty, kteří nikdy nepoužívali Photoshop.

 Přesto byl princip Malování vždy jednoduchý a aktualizace Windows 11 2023 Update přebírá některé lepší prvky generativní umělé inteligence a aplikuje je do něj. Je tu prostor pro zlepšení, ale je to opravdu zajímavý doplněk.

Výstřižky

Výstřižky jsou nástroj pro pořizování snímků obrazovky a má dva účely: zaznamenat obrázek toho, co je na obrazovce, nebo alternativně video. Něco mi říká, že druhou funkci používá málo lidí, kteří místo toho dávají přednost aplikaci Canva nebo Clipchamp. 

Patero kroků k podpoře inovací v IT Přečtěte si také:

Patero kroků k podpoře inovací v IT

Záznam videa však nyní přidává také zvuk z mikrofonu a/nebo ze systému. Lepší funkcí je však automatická extrakce a redigování textu. Pořiďte snímek obrazovky, klikněte na malé tlačítko „extrakce textu“ a systém Windows automaticky zkopíruje text z obrázku pomocí optického rozpoznávání znaků. Dle prvních testů to funguje opravdu dobře. Pokud jste na obchodní konferenci nebo na akademické půdě a chcete jen rychle zachytit text třeba z prezentace prostřednictvím fotografie, přijde takový nástroj vhod.

Výstřižky jsou taky dostatečně inteligentní na to, aby rozpoznaly text, který nechcete sdílet. I to je působivé. Nevyzkoušel jsem jej rozsáhle například při vyplňování cestovních výdajů do výkazu výdajů, ale zdá se, že systém Windows je dostatečně inteligentní na to, aby z dokumentů, na kterých jsem jej vyzkoušel, redigoval osobní informace.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?