Hlavní navigace

Damaškové hodinky od nožíře

10. 5. 2011

Sdílet

 Autor:
Stále větší skupina zákazníků hledá alternativu k masové produkci. Svou cestu k odlišnosti lze najít překvapivě i v Čechách.

Jakoby se blýskalo na lepší časy, alespoň co se nabídky mezi hodinářskými značkami týče, protože se po boku komerčních velikánů konečně objevují i zakázky pro malá nezávislá hodinářská studia. Svůj ateliér tak už má mohelnický Luděk Seryn, pražský Martin Brož i W&F Atelier, a nově se začíná objevovat i Ondřej Berkus z obce Slatina v moravskoslezském kraji. Každý z nich však má zcela jiný přístup a dokáže zákazníkovi nabídnout něco jiného.

 

 

„Při své práci se snažím dělat nože, které jsou krásné, elegantní a budou svými majiteli považovány za šperk, byť zcela použitelný. Na mých nožích najdete materiály jako jsou různé mozaikové i vrstvené damašky, mokume, různé druhy perleti, slonovinu, mamutovinu a různá exotická dřeva“ píše o sobě Ondřej „papi“ Berkus, který se zabývá převážně výrobou nožů. Na zakázku však vyrábí ve své malé dílně i hodinky, při jejichž výrobě zhodnocuje pracovní postupy a zkušenosti naučené z výroby nožů.

 


 

Model #19 – GMT zaujme leptaným kruhovým pouzdrem z damascenské oceli Damasteel, která je osazena hranatými nožkami, jenž jsou uchyceny zevnitř přes držák (nejsou tedy zašroubované do pouzdra jak by tomu bylo u kulatých nožek). Samotné 44mm pouzdro měří na výšku 14 mm. Skrze safírové sklíčko je možné na modřeném damašku od Miloše Kislingera sledovat pohyb středové GMT ručky, trojice ruček zakladního mechanismu a data, přičemž stejný damašek je využit i na rotoru viditelném skrze minerální sklíčko. Dýkovité ručky disponují luminiscenčním nánosem, stejně jako indexy, číslice a logo „papi“ na číselníku, přičemž o jejich přesný chod se stará tradiční mechanický kalibr ETA 2893-2 s automatickým nátahem. Kožený řemínek s damaškovou sponou vyráběl slavný pražský ateliér Ondřeje Šímy.

 

Cena: 44 000 Kč

 

soutez_casestudy

Fotografie dodal: www.photowatches.eu

Ondřej Berkus: www.papi-knives.com

Byl pro vás článek přínosný?