Hlavní navigace

Denně se vyrojí na 360 tisíc škodlivých souborů

15. 12. 2020

Sdílet

 Autor:
Víc než pětiprocentní meziroční nárůst denně zachycených škodlivých souborů zaznamenala v roce 2020 společnost Kaspersky. V průměru každodenně detekovala 360 tisíc nových škodlivých souborů, což je o 5,2 % více než loni. Na tomto růstu se nejvíce podílely tzv. trojské koně (tj. škodlivé soubory s nejrůznějšími funkcemi od mazání dat po krádeže osobních informací) a zadní vrátka (specifický typ trojského koně, díky němuž útočníci můžou napadený počítač vzdáleně ovládat). Meziročně jich Kaspersky zachytil o 40,5 %, resp. 23 % víc, vyplývá z výroční statistické zprávy zveřejněné v Kaspersky Security Bulletinu.

Detekční systémy společnosti Kaspersky odhalily za uplynulých 12 měsíců denně v průměru 360 tisíc nových škodlivých souborů, tedy o 18 tisíc víc než v předchozím roce. Meziroční nárůst činí 5,2 %, přičemž v roce 2018 bylo těchto souborů v průměru 346 tisíc denně. V 60,2 % se jednalo o nespecifické trojské koně. Obecně vzrostl podíl detekovaných trojských koní v porovnání s předchozím rokem o 40,5 %.

Výrazný byl i nárůst odhalených zadních vrátek a také červů (škodlivých programů, které se v napadeném systému dovedou samy replikovat), vytvořených v programovacím jazyku VisualBasicScript. Většinou patřily do skupiny škodlivých programů označovaných jako Dinihou.

Naopak menší výskyt zaznamenaly Adware soubory (programy, které napadeného bombardují reklamou) – těch bylo v porovnání s rokem 2019 o 35 % méně.

Většina škodlivých souborů (89,80 %) se do napadených počítačů dostala přes soubory Windows PE, což je formát využívaný výhradně operačními systémy Windows. Podíl škodlivého softwaru využívajícího operační systém Android klesl na 13,7 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Spousta lidí začala pracovat a studovat z domova, většinou na stolních počítačích a noteboocích.Útočníci se tomu zjevně přizpůsobili a zaměřili se právě na tato zařízení. O 27 % vzrostl i počet škodlivých skriptů, rozesílaných e-mailem nebo stahovaných z napadených stránek. To rovněž svědčí o tom, že lidé na internetu tráví víc času než dřív a útočníci toho dokážou využít.

„V uplynulém roce naše detekční systémy zaznamenaly mnohem víc škodlivých objektů než v roce 2019. Vzhledem k pandemii byli uživatelé po celém světě nuceni trávit víc času u svých zařízení a online. Těžko říci, zda byli útočníci aktivnější či zda za vyšším počtem odhalených případů stojí větší využívání internetu obecně, může jít i o kombinaci obojího. Každopádně jsme letos zachytili výrazný růst počtu nových škodlivých souborů a tento trend bude pravděpodobně pokračovat i v roce 2021, protože lidé budou i nadále pracovat z domova – celá řada zemí zavádí různá opatření proti šíření koronaviru. Stačí ovšem dodržovat základní bezpečnostní doporučení a uživatelé můžou výrazně snížit riziko, že jim škodlivé systémy ublíží,“ konstatuje Michal Lukáš, Presales Manager společnosti Kaspersky pro region střední a východní Evropy.

Byl pro vás článek přínosný?