Hlavní navigace

Dohoda s Microsoftem představuje pro Nokii vážná rizika

17. 3. 2011

Sdílet

Nokia ve svém podání americké Komisi pro cenné papíry (Securities and Exchange Commission) předkládá celou řadu rizik, kterým se vystavuje v rámci plánované dohody se společností Microsoft. Čeho se Nokia bojí nejvíce?

koncep smartphonu Nokie s Windows PhoneNa některá rizika již poukázali kritici avizované dohody, podle které by měla Nokia postupně začít nasazovat do svých chytrých telefonů jako primární operační systém stále ještě čerstvý Windows Phone a vytlačit tak dosud používaný Symbian z kola ven. Nevyspělost mobilní platformy Microsoftu, jež byla do prvních smartphonů nasazena teprve v listopadu minulého roku, podle Nokie představuje jedno z vážných rizik.

“Windows Phone je zcela nová a dostatečně nevyzkoušená platforma, která cílí výhradně na trh high-endových smartphonů. V současné době se v porovnání s platformami Android a iOS těší velmi malému zastoupení i informovanosti ze strany spotřebitelů. Navrhované partnerství s Microsoftem by se tak nemuselo vyvinout do podoby dostatečně konkurenceschopné mobilní platformy,“ uvádí Nokia.

Obě společnosti prozatím podepsaly pouze nezávazný návrh podmínek dohody. Finální smlouva mát být teprve sjednána. Nokia však varuje, že se proces vyjednávání může velmi protáhnout nebo se také nemusí vůbec uskutečnit.

Sbohem, úspěšnější platformy

Podpis smlouvy znamená pro Nokii vzdát se daleko konkurenceschopnějších platforem, s nimiž by mohla dosáhnout snadnějšího i rychlejšího přijetí nových produktů na trh. Vzhledem ke svižnému rozvoji ostatních platforem by navíc mohla být doba přechodu na Windows Phone kriticky dlouhá. Nokia ji totiž odhaduje na dva roky.

Mezitím by nadále podporovala Symbian v naději, že se jí podaří stávající základnu 200 milionů uživatelů Symbianu přimět k přechodu na nové modely s operačním systémem Windows Phone. Navíc by během následujících let chtěla prodat dalších 150 milionů telefonů se Symbianem.

Další výzvou pro Nokii bude vytvoření ziskového obchodního modelu při nutnosti hradit licenční poplatky za Windows Phone. Ani Symbian, i když je open-source, se neobešel v minulosti bez rozsáhlých investic, když se v roce 2008 Nokia rozhodla skoupit zbývající polovinu akcií společnosti Symbian Limited, které ji až do té doby dělily od úplného vlastnictví.

CS24

Čas na obezřetnost

Vzhledem ke všem nejasnostem pramenícím z navrhované dohody se společnost rozhodla neposkytnout cíle pro letošní rok a nezveřejnila ani přesný obnos peněz, jež měla za nasazení Windows Phone od Microsoftu získat. Nejedná se přitom o nikterak zanedbatelnou částku. Výkonný ředitel společnosti Nokia Stephen Elop v únoru uvedl, že Microsoft jako součást dohody zaplatí Nokii miliardy dolarů.


Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?