Hlavní navigace

Download Centrum - 6. týden

9. 2. 2010

Sdílet

I v roce 2010 pro vás v Download Centru každý týden testujeme dva nové programy z kategorie freeware a shareware, které vám mohou usnadnit život.

BateryCare 0.9.7.9 – optimalizér napájecí baterie notebooku


BC1Mnoho uživatelů notebooku neví, že je nutné pečovat o jeho napájecí baterii, a pokud to vědí nebo alespoň tuší, nevědí jakým způsobem o ní pečovat. To si uvědomil student jedné portugalské univerzity Filipe Lourenco a napsal softwarový program, jímž chce těmto uživatelům pomoci. Program se nazývá BatteryCare a svými automatickými funkcemi je tyto starosti schopen vzít na sebe.

BatteryCare je software, jehož posláním je optimalizovat výkon napájecí baterie notebooku a pomáhat tak zvýšit její životnost. Má řadu vlastností a funkcí, kterými toto své poslání naplňuje:

Sledování vybíjecích cyklů. Správa napájení standardně poskytuje údaj o zbývající kapacitě napájecí baterie. Avšak neustálým vybíjením a nabíjením tento údaj ztrácí na přesnosti, a tak se po čase může stát, že ačkoli správa hlásí, že baterie má ještě 10% kapacity, ve skutečnosti může mít hodnotu nižší, a notebook může nečekaně vypnout. Tomuto jevu se dá předejít občasným úplným vybitím a nabitím baterie, obecně se doporučuje po každých asi třiceti vybíjecích cyklech. BatteryCare pomocí pokročilého algoritmu všechny vybíjecí cykly za vás sleduje a přesně zaznamenává. Když je počtu vybíjecích cyklů dosaženo, zobrazí zprávu s připomenutím, že je třeba provést kalibraci, tj. úplné vybití a nabití baterie. Počet vybíjecích cyklů je v BatteryCare uživatelsky nastavitelný, takže můžete zadat svou vlastní hodnotu.

Rychlé informace v systémové liště. Ukážete-li myší na programovou ikonu v systémové liště, zobrazí BatteryCare vyskakovací okno se základními informacemi, které potřebujete k rychlému sledování stavu baterie: teplota, stav nabití, zbývající čas a nastavení schématu napájení.

Kompletní informace o baterii. Správa napájení notebooku běžně vypisuje pouze aktuální stav nabití baterie vyjádřený v procentech. BatteryCare zobrazí řadu užitečných informací, které rozděluje na dvě oblasti: základní (stav baterie a počet vybíjecích cyklů) a podrobné (technické parametry baterie). BatteryCare zobrazí navíc jednu velmi užitečnou informaci – zbývající čas, po který bude ještě možné používat notebook, než vypne.

Měření teploty CPU a HDD. BatteryCare nepřetržitě měří teplotu vašeho procesoru a pevného disku, a zobrazuje ji v informačním okénku (volitelné je zobrazení buď ve stupních Celsia nebo Fahrenheita).

Řízení prostředí Aero a služeb Windows. Grafické prostředí Aero a služby SuperFetch, ReadyBoost a SearchIndexer jsou výbavou Windows Vista a „sedmiček“. Všechny používají pevný disk a jsou náročné na systémové prostředky; tím významně zvyšují spotřebu energie. BatteryCare může Aero i služby automaticky vypnout, přejde-li notebook z režimu napájení ze sítě do režimu napájení z baterie. Zastavení těchto služeb nemá žádný negativní dopad na výkon nebo bezpečnost systému. Jakmile bude notebook opět napájen ze sítě, BatteryCare služby automaticky obnoví.

Bylo by však pošetilé, kdyby BatteryCare na jedné straně pomáhal snížit spotřebu energie a na druhé ji sám mnoho odebíral; program je však zcela nenáročný na systémové prostředky a paměť počítače, pro svou činnost potřebuje pouze 0,1 % těchto prostředků.

V nabídce programu je deset jazyků programového prostředí, bohužel bez češtiny. Program je vybaven automatickými aktualizacemi, čímž odpadá nutné jejich stahování; když je nová verze dostupná, program se aktualizuje automaticky. Na webové stránce programu najdete zajímavý samostatný článek, který poskytuje řadu užitečných informací o používání akumulátorových baterií všeobecně.

BatteryCare je produkt, který se neustále vyvíjí, a tak se v příštích verzích můžeme dočkat dalších zlepšení a rozšíření schopností. Pro svůj provoz vyžaduje operační systém MS Windows XP, Vista a 7 a prostředí Microsoft .NET Framework verze 2.0 a vyšší.
BC2BC3
Domovská stránka: http://batterycare.bkspot.com/en/index.html
Hodnocení: 75 %
Cena: freeware (zdarma)
Klady: Informace o baterii, zvláště údaj o zbývajícím čase provozu notebooku při napájení z baterie
Zápory: Údaj o zbývajícím čase provozu na baterii jen „na požádání“, pro českého uživatele absence češtiny

 


 

Folder Hider 1.4 – ochrana vybraných složek jejich skrytím


FFH1Jedním ze zajímavých produktů anglické firmy Family Software Solutions je utilita s názvem Folder Hider. Jak už její název napovídá, půjde o skrývání složek.

soutez_casestudy

Operační systém počítače dokáže na pokyn uživatele skrýt určité typy souborů, např. systémové soubory a skryté složky, avšak tato volba je jednak veřejně přístupná (kdokoli a kdykoli může příslušnou volbu zrušit), jednak neumožňuje skrýt libovolné složky nacházející se v počítači. Folder Hider toto dokáže.

Folder Hider je program vhodný pro skrytí složek, jež obsahují soubory s ryze privátním nebo dokonce tajným obsahem, ke kterým by měli mít zamezený přístup neoprávněné nebo nežádoucí osoby (děti, manžel, spoluzaměstnanci, nebo kdokoli, kdo má možnost pracovat s vaším počítačem, dokonce i hackeři). Jestliže pomocí Folder Hideru složky skryjete, nebudou zobrazeny v Průzkumníkovi Windows ani v jiném správci souborů, a zůstanou skryté, i když zapnete volbu Zobrazit skryté soubory nebo je budete chtít otevřít z příkazové řádky. Nezobrazí se ani v seznamu úloh a procesů vyvolaném klávesovou zkratkou Ctrl Alt Del. Stejně tak dopadnou i odkazy v nabídce naposledy otevřených dokumentů: nebudou schopny tyto soubory najít. Pro všechny uživatele počítače – kromě vás – to bude, jako by tyto složky v počítači vůbec neexistovaly!

Vybrané složky je možné skrývat a opět zobrazovat buď pomocí příslušných příkazových tlačítek nástrojové lišty přímo v programu, nebo pomocí klávesových zkratek (ty jsou ve Folder Hideru pevně stanovené). Aby manipulace se složkami nemohla být zneužita uživateli, kteří program Folder Hider znají, a vědí, že jej v počítači používáte, je program sám a jeho funkce chráněny přístupovým heslem. Otevření okna programu i použití klávesových zkratek pro skrývání a zobrazování složek vázané přístupovým heslem, jakož i samotné heslo, se definuje v obecných nastaveních programu.

Postup, který se pro skrytí určitých složek v programu Folder Hider používá, je nanejvýš snadný a jednoduchý a zvládne ho každý uživatel počítače. Celá práce spočívá pouze ve výběru složek, které se mají skrýt, a kliknutí na tlačítko Hide (Skrýt) v nástrojové liště. To je vše. Budete-li si přát složky opět zobrazit, stačí jen kliknout na tlačítko Show (Zobrazit). Kouzla se skrytím (a opětovným zobrazením) složek už obstará program sám.

Hlavní okno programu obsahuje seznam složek, do kterého můžete přidat složek kolik budete chtít. Skrývat či zobrazovat složky můžete buď jen určité (označené zatržítkem) nebo všechny najednou.

Program zobrazí varování, jestliže se budete snažit skrýt složku v Program files nebo v systémové složce Windows, protože by to mohlo způsobit problémy v operačním systému. Také vás nenechá skrýt složku FFH vlastního programu Folder Hider, jinak byste jej už nebyli schopni zpřístupnit. Stejně tak program nedovolí skrýt složku, která obsahuje aktuálně otevřené soubory, tj. se kterými právě pracujete (soubory musíte nejprve zavřít).

Zkušební verze je omezena na 10 spuštění, každá session může trvat jen 10 minut. Program je určen pro operační systém Windows a pracuje v celém rozsahu verzí od 98 až po Vistu.

FFH2
Domovská stránka: http://www.bookyou.co.uk
Hodnocení: 85 %
Cena: shareware 20 $
Klady: Dokonalé skrytí „citlivých“ složek
Zápory: Vzhledem k jednoduchosti programu žádné podstatné

Byl pro vás článek přínosný?