Hlavní navigace

Druhotný software – jak ušetřit až 80 % a nespálit se?

11. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Forscope
Slyšeli jste už o druhotném, tedy již použitém softwaru? Pokud ne, nejste sami. Pro širokou veřejnost je to stále poměrně neznámá oblast.

Může však představovat velmi zajímavý způsob, jak výrazně ušetřit na nákladech za softwarové produkty. Jak přesně toto odvětví funguje a jaké jsou jeho hlavní výhody? Ptali jsme se Jakuba Šuláka, předsedy představenstva společnosti Forscope. Ta se z Brna rozrostla do devíti zemí střední a východní Evropy. Aktuálně je s obratem kolem 100 milionů korun jedním z evropských lídrů tohoto odvětví.

Vaše společnost se zaměřuje na druhotné softwarové produkty. Můžete popsat, co to vlastně použitý software je?

Jako druhotný software označujeme jednoduše ten, který jeho současný majitel již nepotřeboval, a proto jej prodal někomu jinému. Nezáleží na tom, kdo je výrobcem softwarového produktu, protože se to týká veškerého trvalého softwaru obchodovaného v rámci EU. Není přitom žádný technický rozdíl mezi novým a použitým softwarem, protože produkt je naprosto stejný. Cena je však mnohem nižší.

Pokud se rozhodnu koupit použitý software, v čem bude spočívat hlavní výhoda?

Hlavní výhodou použitého softwaru je, že vám může ušetřit velkou část nákladů. Je to podobné jako u jiných položek z „druhé ruky“, které jste běžně zvyklí kupovat. Z našich zkušeností vyplývá, že výše nákladů, jež můžete ušetřit ve srovnání s novými produkty, se pohybuje v průměru kolem 50 %.

Předpokládám, že někteří lidé mohou váhat ohledně legálnosti použitého softwaru. Mohl byste nám prosím o tomto tématu říci něco více? 

Druhotný software je v celé Evropské unii plně legální. Není to žádná novinka – jedním z rozhodujících momentů pro legálnost použitého softwaru bylo vydání směrnice EU o právní ochraně počítačových programů. Tato norma posloužila jako základ pro důležité rozhodnutí, jež vydal Soudní dvůr Evropské unie v roce 2012 a které vytvořilo právní rámec pro prodej použitého softwaru ve všech členských zemích EU. Rozhodnutí Soudního dvora EU mají totiž přednost před vnitrostátními právními předpisy. Navíc pokud jde o ČR, v roce 2021 došlo k významnému posunu, neboť Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uznal druhotný software jako zcela plnohodnotnou alternativu k novým licencím, která nesmí být vyloučena ze zadání veřejných zakázek.

Autor: Jakub Šulák

Na základě toho, co jste uvedl, se zdá, že použitý software by mohl být docela zajímavou možností, jak ušetřit náklady. Existují nějaká omezení?

Ano, existují čtyři právní podmínky, jež vyplynuly ze zmíněného rozsudku a které musejí být vždy splněny, aby byl převod vlastnictví softwaru zcela v souladu se zákonem. Jednou z nich je, že nejde o předplatné, ale o trvalé produkty. Produkt musí být samozřejmě plně uhrazen vlastníkovi autorských práv a odinstalován prvním i případným dalším vlastníkem. Rád bych také zdůraznil, že převod vlastnictví softwaru platí pouze pro produkty poprvé vydané a obchodované v rámci EU. 

Co bych měl udělat jako první, pokud mám zájem o koupi použitého softwaru? 

Cloud24

V první řadě je vhodné zjistit si více informací, zejména o právní stránce použitého softwaru a benefitech, které nabízí. Dále bych rád zmínil, že na trhu lze najít také extrémně levné produkty odrůzných prodejců. Problém často spočívá v tom, že ve skutečnosti jde pouze o klíče k produktům, nikoliv o produkt samotný. Je to podobné jako koupit si klíč od domu místo domu samotného. Produktový klíč a faktura vystavená prodejcem nezaručují jejich legálnost ani vlastnictví softwaru. Je tedy vždy nutné, aby byly splněné a hlavně zdokumentované všechny zmíněné podmínky – prostřednictvím prohlášení prvního vlastníka softwaru.

Forscope je největším softwarovým brokerem v regionu CEE. Zaměřuje se na poskytování použitých softwarových produktů firmám všech velikostí a veřejným institucím. Sídlo Forscope se nachází v Brně, ale společnost působí i v dalších devíti zemích. Společnost je certifikovaným partnerem Microsoftu a držitelem certifikace ISO 9001:2015.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku