Hlavní navigace

Elac BS 243

28. 4. 2011

Sdílet

www.elac.cz, 25 800 Kč s DPH za pár Na velikosti prý nezáleží. To je samozřejmě velmi relativní tvrzení. Kupříkladu naše redakce by se do kompaktního vozu směstnala jen velmi obtíž...

www.elac.cz, 25 800 Kč s DPH za pár

Na velikosti prý nezáleží. To je samozřejmě velmi relativní tvrzení. Kupříkladu naše redakce by se do kompaktního vozu směstnala jen velmi obtížně (a je dost možné, že už by se nikdy nedostala ven). Nejsme zrovna střízlíci, takže co se dopravních prostředků týče, preferujeme prostornější varianty – to platí zejména pro auta, motocykly a letadla. Stejně tak jsme toho názoru, že na velikosti do značné míry záleží u placatých televizorů (kolega, který se specializuje na obraz, by mi jistě dokázal hodinu vysvětlovat, na čem všem ještě záleží – já se ale spokojím s vysokým rozlišením a velkou úhlopříčkou).
Se zvukem je to ale trochu jinak. Stále větší počet výrobců nás totiž přesvědčuje, že velký zvuk nemusí nutně znamenat velká sluchátka či velké reprosoustavy. Jistě, jsou tu určité fyzikální zákony, které omezují, jaké frekvence lze vyluzovat při daném výkonu pomocí membrán o určitých rozměrech, pak jsou tu ale nejrůznější chytré triky (Bose) nebo důmyslný design (Elac), které dokáží vykouzlit velký zvuk z malé, či alespoň relativně male krabičky. Tentokrát bude řeč spíše o onom důmyslném designu, díky němuž si německý Elac vybudoval špičkové renomé mezi příznivci klasického sterea i domácího kina. Regálovky BS 243 jsou přitom určeny oběma táborům – mohou sloužit buď jako kompaktní poslechová sestava pro stereo v menší místnosti, nebo coby surroundová součást špičkového domácího kina, vhodného též pro poslech vícekanálové hudby (SACD, DVD Audio, DTS) ve větším prostoru.
Řada 240 kombinuje hned několik technologií a konstrukčních prvků, které jsou pro německý Elac typické. Výškové reproduktory mají v této cenové kategorii spíše vzácnou konstrukci s výškovým reproduktorem typu AMT. Konstrukci AMT (Air Motion Transformer) vynalezl a patentoval v 70. letech Oskar Heil a byla využívána v reproduktorech americké značky ESS. Elac využívá vlastní konstrukční variantu označovanou JET (v tomto případě JET III). Reproduktor konstrukce AMT/JET využívá skládanou membránu, umístěnou v silném magnetickém poli. Její pohyb připomíná natahující se a smršťující harmoniku. Výhodou je nízká hmotnost membrány a tedy i velmi rychlá odezva, napomáhající výtečné dynamice a podání detailů. Skládaná membrána má navíc výrazně větší plochu (zhruba osminásobně) při malém průměru – zvuk tak vychází z jednoho místa, což snižuje zkreslení. Zvláštností je také způsob, jakým membrána AMT akceleruje pohyb zvuku, díky kompresi mezi záhyby membrány je rychlost pohybu vytlačeného vzduchu zhruba pětinásobně vyšší než rychlost membrány (odtud označení „transformátor pohybu vzduchu“).
Středobasové reproduktory sice využívají klasické konstrukce, jejich membrány mají ale speciální tvar s ploškami podobnými krystalu. Ten má napomoci lepšímu rozprostření zvuku a pokrytí širšího poslechového pole. Frekvenční výhybka se navíc nachází poměrně vysoko (2700 Hz), což napomáhá lepšímu pokrytí středních frekvencí a plynulejšímu přechodu.
Výsledkem je s ohledem na velikost reproduktorů doslova fantastický zvuk s dostatkem detailu, přesto s poměrně neutrálním podáním celého spektra. Překvapí nejen hladké a přesné výšky, ale i síla basové složky, které v kombinaci se širokým poslechovým polem znamenají, že relativně malinké BS 243 nehrají jako velké regálovky, ale takřka jako menší dvoupásmové sloupy. Vzhledem ke spodní frekvenční hranici 41 Hz pochopitelně nejhlubší basy zůstanou nezahrány, nicméně ukončení nízkého spektra je korektní, prosté jakýkoliv rušivých prvků.
Je pravda, že při doporučené ceně bezmála 26 tisíc za pár se asi nenajde mnoho těch, kteří by je zvolili coby zadní reproduktory domácího kina, na druhou stranu pokud hledáte kompaktní pohledné reproduktory typu regálový monitor pro stereofonní poslech v menším či středně velkém prostoru (pracovna, kuchyně, ložnice), pak mají Elac BS 243 naše požehnání a doporučení. Nezapomeňte je ale nakrmit adekvátním zesilovačem či receiverem (při 60 wattech na kanál nejde ani tak o výkon, jako o kvalitu) a nekomprimovaným hudebním obsahem (FLAC, HD FLAC, SACD, CD).
Až se vám zase bude někdo snažit namluvit, že u regálovek na velikosti záleží, stačí, když mu pustíte BS 243. Jsou to totiž poctivé německé bedny vyrobené v Kielu – a je to na nich sakra znát.

Elac BS 243

Rozměry V × Š × H: 285 × 170 × 232 mm
Objem: 11.2 l
Hmotnost: 5,2 kg
Systém: 2pásmový, bassreflex
Basový reproduktor: 1 × 150 mm
Výškový reproduktor: 1 × JET III, magneticky stíněný
Impedance: 4 ?
Vhodné pro zesilovač: 4–8 ?
Trvalý/špičkový výkon: 60/80 W
Frekvenční rozsah: 41–50 000 Hz
Barevná provedení: černý/bílý vysoce lesklý lak, titanový lak, třešňová/moka dýha

Autor článku