Hlavní navigace

Elektronické obvody dosáhly další mety v miniaturizaci

11. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © Brandon Seidel - Fotolia.com
Vědcům se podařilo vytvořit jeden z nejmenších elektronických obvodů, což otevírá cestu k menším a výkonnějším mobilním zařízením.

Výzkumný tým složený z vědců z kanadské McGillovy univerzity a americké Národní laboratoře Sandia informoval o vytvoření elektronického obvodu, jehož dva vodiče jsou od sebe vzdálené pouhých 150 atomů. Celý obvod je pak velký 15 nanometrů.

Podle samotných vědců, ale i průmyslových analytiků má takto velký elektronický obvod potenciál vést k výrobě počítačových čipů, které budou produkovat méně tepla a umožní vytvářet menší zařízení při dosažení většího výkonu. „Menší obvody, pokud by bylo jejich do uvedení do výroby cenově efektivní, přirozeně znamenají menší čipy a SoC (systems on a chip),“ říká Patrick Moorhead, hlavní analytik v Moor Insights & Strategy. „Nejen počítače, tablety a telefony, ale i elektronika běžně používaná v domácnostech toho bude moci více vykonat. Zařízení nám poskytnou lepší zážitek nebo jen spotřebují méně energie a stanou se menšími, než kdy předtím.“

Výzkumníci se při vytváření obvodu zaměřili na jeden z největších problémů, s kterým se výrobci počítačových čipů musí v současné době potýkat. Řeč je o množství tepla, které elektronické obvody generují. Podle často citovaného analytika Dana Oldse podobné výzkumy pomáhají výrobcům pochopit, jakým způsobem má probíhat výroba miniaturních čipů a co dělat s odpadním teplem. Zároveň však také odhalují další možné problémy, které souvisejí s neustálou snahou o zmenšování věcí. „Vyrábět masově čipy v takto malém měřítku je docela výzva. Stejně tak je výzvou navrhovat zařízení, ve kterých by se takové čipy používaly,“ myslí si Olds.

Olds a Moorhead se shodují, že současný vývoj by mohl prodloužit platnost Mooreova zákona, více než čtyřicet let staré předpovědi zakladatele Intelu Gordona Moorea, podle které se počet tranzistorů na jediném čipu každé dva roky zdvojnásobí. „Pokud dokážete snížit spotřebu a odváděné teplo, můžete rovněž vytvářet početnější obvody. Tím se účinně prodlužuje Mooreovo pravidlo,“ říká Moorhead.

Byl pro vás článek přínosný?