Hlavní navigace

Evropský soud: Prodej použitých licencí je legální

Sdílet

 Autor: © N-Media-Images - Fotolia.com
Podle Evropského soudního dvora nemají prodejci softwaru žádné právo zakazovat další prodej použitých licencí.

Evropský soudní dvůr (ESD) v úterý rozhodl, že je obchodování s „použitými“ softwarovými licencemi legální. Autoři nemají podle soudu nárok bránit dalšímu prodeji takového softwaru. Podle ESD se exkluzivní práva na distribuci počítačového programu, která jsou pokrytá v licenci, vztahují pouze na první prodej. To platí pro software stažený stejně jako na zakoupená CD a DVD. Rozhodnutí ESD je precedentem pro obchod s použitými softwarovými licencemi pro celou Evropskou unii. Potenciálně by mohlo ovlivnit také prodej e-booků a počítačových her.

Podle rozhodnutí soudu jsou všechny opravy nebo rozšíření poskytnuté prostřednictvím smlouvy o poskytování služeb součástí softwaru a také mohou být dále prodány. Přeprodejce ovšem musí mít v době prodeje nabízenou kopii odinstalovanou ze svého počítače.

Bitva mezi společnostmi Oracle a UsedSoft (firma, která kupuje a přeprodává použitý software) začala u německého federálního soudu, ten však postoupil tuto otázku Evropskému soudnímu dvoru. Oracle zažaloval UsedSoft v říjnu 2005 poté, kdy UsedSoft objednal online softwarové licence, které vůbec nevyužil, ale nabídl k dalšímu prodeji.

Zákazníci Oraclu mohou stahovat kopii programu přímo do svého počítače na stránkách Oraclu. Podle uživatelských práv, která jsou zahrnuta v licenčním ujednání, může být kopie programu uložena na serveru, odkud si ji může stáhnout až 25 uživatelů.

Malým vítězstvím pro Oracle je rozhodnutí ESD, které zakazuje rozdělení licencí a brání tak překupníkům v prodeji pouze jedné části programu v případě, že zakoupili licenci pro více uživatelů než potřebují.

Zákazníci UsedSoftu mohou software stahovat přímo ze stránek Oraclu hned poté, co si zakoupí „použitou“ licenci. Oracle argumentoval tím, že se princip vyčerpání licence nevztahuje na programy stažené z internetu, ESD tuto námitku zamítl.

První rozhodnutí německého soudu bylo ve prospěch Oraclu, ale UsedSoft se odvolal k federálnímu soudu, který se rozhodl celou záležitost předat Evropskému soudnímu dvoru. Závěrečné rozhodnutí stále náleží německému soudu, ale vzhledem k rozhodnutí ESD se zdá, že Oracle tento případ prohraje.

Byl pro vás článek přínosný?