Hlavní navigace

Facebook představuje nové způsoby, jak komunikovat na dálku

27. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Fotolia © boygostockphoto
Facebook jde s Messenger Rooms do boje proti Zoomu. Vylepšení se dočkal také WhatsApp a několik dalších nástrojů.

V době, kdy se Zoom pomalu stává synonymem pro skupinový videochat, oznamuje Facebook několik nových způsobů, jak se jeho prostřednictvím propojit s přáteli na dálku. Včetně nové funkce Messenger Rooms. Stejně jako Zoom nebo stejně jako nová funkce Skypu, Messenger Rooms nevyžadují účet na Facebooku – dle všeho s výjimkou toho, kdo chat vytvoří a hostí, což však budeme moct plně ověřit v nejbližších týdnech, kdy se má z Messenger Rooms stát globální záležitost. Dle vyjádření firmy se skrz platformu bude moct propojit až padesát lidí, a to na libovolně dlouhou dobu.

Facebook si s novinkou zjevně snaží uzmout kus videokonferenčního dílu i pro sebe. V porovnáním se 2,5 miliardami uživatelů Facebooku, respektive se 700 miliony každodenních uživatelů WhatsAppu či Messengeru, je 300 milionů uživatelů Zoomu sice malé číslo, strmý nárůst jeho popularity v prvních měsících letošního roku však nelze přehlížet. V řadě zemí navíc Zoom nabízí bezplatné skupinové hovory až pro 100 uživatelů omezené čtyřicetiminutovým časovým limitem (delší doba hovoru je k dispozici v rámci placeného programu).

CS24

Messenger Rooms se navíc u Zoomu zjevně inspiruje přidáním některých funkcí, jako je například 360° pozadí, které se pohybuje spolu s vámi, dle vývojářů má být uživatelům k dispozici taky čtrnáct dodatečných kamerových filtrů. Tvůrce videomítinku pak standardně kontroluje, kdo se k němu připojí, co uživatelé vidí a může uživatele z mítinku vyhodit. Obsah hovorů prý Facebook žádným způsobem nemonitoruje.

Z dalších novinek Facebook oznámil vylepšení skupinových hovorů přes WhatsApp, přes který si nově bude moct volat až osm lidí. Zpět se vrací také funkce Live With sloužící k živému streamování nejen sebe samého, ale ve split-screenu také dalšího člověka. Instagramová videa mohou být sledována a komentována z počítače, širší dostupnosti se dočká aplikace Messenger Kids a součástí seznamovací platformy Facebook Dating bude nově video chat pro virtuální randění.

Byl pro vás článek přínosný?