Hlavní navigace

Zoom 5.0 – bezpečnější verze populární aplikace

27. 4. 2020

Sdílet

 Autor: © skvoor - Fotolia.com
Zoom rychle reaguje na kritiku a představuje novou verzi 5.0, jejíž součástí je mimo jiné pokročilé šifrování.

Zoom představil několik bezpečnostních novinek, které budou součástí aktualizace Zoom 5.0. Čím dál populárnější videokonferenční aplikace tak reaguje na několik nedávných výtek souvisejících právě se zabezpečením, které tvůrce přivedlo až k zastavení vývoje veškerých nových funkcí a tříměsíčnímu soustředění se výhradně na zabezpečení a soukromí.

Klíčovou novinkou a rozdílem mezi současnou verzí Zoomu a novinkou s číselným označením 5.0 je přidání pokročilého šifrování AES-256-GCM. To bude součástí Zoom Meeting, Zoom Video Webinar i Zoom Phone. Společnost uživatele vyzývá, ať si novou verzi aplikace stáhnou z download sekce jejích oficiálních webových stránek. Administrátorům pak nový Zoom umožní zvolit, přes která datová centra, respektive přes které regiony budou data konferencí přenášena.

„V pohledu na zabezpečení aplikace a soukromí uživatelů jsme zvolili holistický přístup,“ uvedl na blogu společnosti Oded Gal, produktový šéf Zoomu. „Od naší sítě, přes funkce až po uživatelskou zkušenost, vše jsme podrobili přísné prohlídce. Máme miliony nových uživatelů a nové šifrování dat spolu s novými funkcemi zajistí, že budou mít během mítinků snadný přístup k důležitým nastavením zabezpečení.“

Zoom čelil kritice hlavně během uplynulého měsíce. Týkala se tzv. zoom-bombingu, chyby, skrz kterou se hackeři mohli zmocnit přístupových hesel do Windows, ale také neoprávněného sdílení dat s Facebookem (což Zoom popírá). Firma následnými kroky rychle ukázala, že tyto výtky bere vážně, a její šéf Eric Yaun začátkem dubna uvedl, že po následující tři měsíce se vývojáři budou soustředit pouze na zabezpečení. Už před pár dny tak Zoom představil požadavek na silnější zabezpečení mítinků heslem nebo opatření související se sdílením souborů. Čerstvá vlna změn zahrnuje defaultní zapnutí tzv. čekárny, hlášení uživatelů hostiteli anebo přepracování systému pozvání a správy ID, zamezující jeho nechtěnému sdílení.

soutez_casestudy

Nejspíš nejde o finální podobu změn v Zoomu, rozhodně však jde o krok správným směrem.

„Když se vynořily pochybnosti nad jeho bezpečnostní, Zoom reagoval rychle a velice otevřeně,“ hodnotí analytik Wayne Kurtzman ze společnosti IDC.

Byl pro vás článek přínosný?