Hlavní navigace

Facebook vstoupil na burzu rozvážným krokem

19. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Dana S. Rothstein - Fotolia.com
Žádný raketový start se nekonal. Akcie sociální sítě dosáhly na konci posledního dne tohoto týdne obchodování na newyorské burze 23 centů (4,6 korun) nad počáteční hodnotu.

Nadšení, které provázelo vstup na burzu (IPO) akciové společnosti Facebook, rychle ochladlo a hodnota akcií sociální sítě proto skončila jen mírně nad úvodní hladinou. Facebook si jednu akcii ocenil na 38 dolarů (755 korun). Tato hodnota během dne vystoupala ke 42 dolarům (835 korun), Facebook ale první den na burze uzavřel na hodnotě 38,23 dolarů (necelých 760 korun). 10 minut před ukončením obchodů dokonce hodnota klesla pod hladinu 38 dolarů a vzchopila se až v poslední minutě.

Akcie Facebooku tedy nakonec prozatím neklesly pod úvodní hodnotu, jejich první den na burze ale nenaplnil očekávání některých odborníků, kteří odhadovali prudký nárůst na dvojnásobek počáteční hodnoty. Ti odvážnější se pohybovali až na hladině 90 dolarů (necelých 1800 korun) za akcii.

„Podle mě je to zklamání,“ řekl například Zeus Kerravala, analytik agentury ZK Research. Všichni podle něj čekali, že půjde o nejúspěšnější vstup na burzu moderní doby. Není to špatný vstup. Začaly na 38 dolarech, což je dobré, a udržely se. Problém je, že lidé čekali větší úspěch. „Jedním z problémů mohlo být ono velké nadšení,“ řekl. „Investoři do svých kalkulací nadšení nezahrnují.“

Podle deníku Wall Street Journal se Facebook přece jen něčím do historie zapsal, a to celkovým počtem úvodního balíku akcií. Obchodovalo se s více než 460 miliony akcií.

Váhavé kolísání v ceně může mít několik důvodů. „Cena určitě nikam prudce nestoupá,“ konstatoval Kerravala. „To by potvrzovalo názor, že investoři zvolili vyčkávací taktiku.“ Dodal, že mnoho lidí mohlo překvapit že cena akcií nezačala okamžitě stoupat. Není to podle něj ale nic zvláštního. „Překvapuje to asi hodně lidí,“ řekl, „ale podle mě to měli čekat,“ dodal Kerravala. „Kolem Facebooku je spousta neujasněných věcí. Například jak hodlají obchodně využít mobilní přístroje. Nebo jestli může současný generální ředitel vést akciovou společnost.“

28letý Mark Zuckerberg zazvonil na zvon na burze z budovy ředitelství společnosti v kalifornském Menlo Parku. Poté se ovšem vyskytlo několik problémů. Obchodování mělo začít v 11 hodin východního času, Nasdaq je ale zhruba o 30 minut odložila kvůli záplavě požadavků na prodej i nákup akcií Facebooku.

Okamžitě po zahájení vystoupala cena na 42 dolarů (835 korun) za akcii. Potom ale začala rychle oslabovat a po 20 minutách klesla na 39 dolarů. Když po dalších 15 minutách hrozil pokles pod hladinu 38 dolarů, společnost intervenovala, aby udržela úvodní hodnotu.

Podle analytika Ezry Gottheila z agentury Technology Business Research ale současná situace není žádnou tragédií. To, že se cena akcií udržela na vstupní hodnotě, podle něj znamená, že byla určena rozumně. „Pokud po vstupu na burzu cena akcií nestoupne ani neklesne, znamená to, že byla stanovena správně,“ konstatoval. „V tuto chvíli je to jen otázka přijetí a očekávání. Cena akcií není žádný indikátor nadšení.“

Akcie Facebooku nicméně ovlivnily hodnoty akcií dalších sociálních sítí. Například akcie společnosti LinkedIn ztratily 2,6 % a sítě slevových kupónů Groupon dokonce 6 %. Nejhůře dopadla společnost Zynga provozující síť her online, jejíž akcie klesly o 13 %. Proto byl obchod s nimi nejprve přerušen a potom zcela zastaven.

Nyní mají investoři na rozmyšlenou volné dny, uvidíme, jak si povedou akcie Facebooku v pondělí.

Byl pro vás článek přínosný?