Hlavní navigace

Flash Player způsobuje uživatelům Windows 8 problémy

10. 9. 2012

Sdílet

 Autor:
Společnost Microsoft potvrdila dřívější zprávy o zneužití starší zranitelnosti k útokům na uživatele operačního systému Windows 8.

Microsoft řekl, že chybu ve Flash Playeru neopraví dříve, než se Windows 8 oficiálně objeví na pultech obchodů. K tomu by mělo dojít 26. října, kdy se na trh dostanou také první počítače s již předinstalovaným systémem. „Verze Flash Playeru používaná ve Windows 8 RTM neobsahuje poslední aktualizaci. Bezpečnostní opravu případně uvolníme prostřednictvím služby Windows Update až v období uvedení systému do prodeje,“ řekla mluvčí společnosti.

Právě Microsoft je za opravu Flash Playeru zodpovědný a nikoliv Adobe, jak by se mohlo zdát. Firma totiž populární software integrovala se svým novým prohlížečem Internet Explorer 10 používaném ve Windows 8. Microsoft věří, že se bezpečnost díky aktualizaci Flashe přes Windows Update stane pro zákazníky mnohem pohodlnější činností.

Prvním, kdo Flash Player integroval do svého prohlížeče, místo aby se spoléhal na externí pluginy, byl Google. Ten nabízí Chrome s aktuliazovaným Flashem již déle než dva roky a obvykle s opravou přichází ve stejný den jako Adobe, někdy dokonce i rychleji. V případě Windows 8 RTM, tedy verze určené pro výrobce počítačů, tomu však zatím není. Microsoft si naopak dává dost na čas.

Současné problémy jsou způsobené absencí dvou důležitých aktualizací od Adobe ve Windows 8. Ty opravovaly celkem 8 zranitelností, z nichž některé Adobe označilo jako největší hrozbu. O jedné z nich se pak vědělo, že ji již delší dobu zneužívají hackeři ke svým útokům.

Adobe nyní oficiálně potvrdilo, že Microsoft zatím tyto opravy pro uživatele nového systému neuvolnil. Zatímco Flash Player je k dispozici již ve verzi 11.4.402.265, v IE10 je stále používána 11.3.372.94. Technická podpora Microsoftu přitom o problému prokazatelně ví minimálně od 25. srpna. Celá situace by přitom možná nebyla tak závažná, kdyby Microsoft nenabízel verzi RTM vedle výrobců také všem zájemcům po dobu 90 dní zcela zdarma.

Byl pro vás článek přínosný?