Hlavní navigace

Fritéza by neměla chybět v žádné domácnosti. Jak vybírat?

26. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Bubbers BB / Shutterstock.com
Na co se zaměřit při výběru?

Fritovací hrnec neboli fritéza či friťák umožňuje úpravu jídel pomocí smažení nebo horkovzdušného pečení. Právě díky ní dosáhnete velmi rychlého a rovnoměrného osmažení vložených pokrmů. Jak si vybrat tu správnou, abyste si mohli připravit maso, zeleninu i oblíbené koblihy nebo muffiny?

Na co se zaměřit při výběru fritézy

Přejete si váš pokrm rovnoměrně a rychle osmažit či upéci? V tom případě se vám bude hodit kvalitní fritéza. Při jejím výběru budete potřebovat vzít v potaz její typ – buď vám bude vyhovovat horkovzdušný friťák, nebo fritéza s olejem. Dále je dobré vědět, zda budete fritovací hrnec často přenášet nebo naopak zůstane stále na stejném místě. Podle toho si zvolte jeho velikost. Objem volte podle toho, pro kolik osob budete pokrmy připravovat.

Užitečné funkce fritézy

Některé funkce vám výrazně zjednoduší práci při přípravě pokrmů. Například časovač nebo bezpečnostní funkce a také speciální programy jako je pečení, grilování, dušení nebo další metody přípravy pokrmu rozšíří možnosti vašeho přístroje.

příloha_ovladnete_sva_data

Horkovzdušná nebo olejová fritéza?

Horkovzdušná fritéza je zcela nový způsob přípravy pokrmů. Tento způsob úpravy vyžaduje velmi malé nebo dokonce žádné množství oleje, proto je tato možnost ideální pro všechny, kdo si přejí pro sebe a své blízké zdravé stravování. Olejová fritéza je ideální pro přípravu křupavých hranolek jako z restaurace, a příprava pokrmu v ní představuje velmi rychlý způsob, jak si obstarat lahodné jídlo.

Při výběru vhodné fritézy se také podívejte na to, zda vámi zvolený přístroj disponuje průhledným víkem, s jehož pomocí můžete pravidelně kontrolovat připravovaný pokrm. Hodí se také zvolit fritézu s izolovaným pláštěm, který zabraňuje popálení o boční stěny fritovacího hrnce. Užitečnou funkcí je i signalizace výměny oleje, kdy vám přístroj na displeji hlásí, že je olej přepálený nebo znečištěný.

Byl pro vás článek přínosný?