Hlavní navigace

Gramofony jsou opět in. Víte, jak vybrat ten nejlepší?

26. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Romsavka / Shutterstock.com
Víte, podle čeho vybrat nejlepší gramofon?

Je to tak. Mnozí interpreti se v dnešní době stále častěji uchylují k tomu vydat svou tvorbu i na vinylu, a gramofony tak jsou opět v módě. A není se čemu divit – specifický zvuk i dokonalý zážitek z poslechu hudby vám žádný jiný přehrávač nenabídne. Víte, podle čeho vybrat nejlepší gramofon?

Unikátní zvuk gramofonu

Mladí umělci se stále více vracejí k nadčasové klasice a vydávají alba také na vinylových nosičích? Proč se tomu tak děje právě v době, kdy si můžeme cokoliv pustit z reproduktoru telefonu nebo Bluetooth bedniček? Všichni se shodují na jednom – gramofon nabízí neopakovatelný zvuk a zážitek. Ten nelze žádnou moderní technikou nahradit.

Základní typy gramofonů

Pokud hledáte cenově nejvýhodnější řešení, gramofon vše v jednom je ideální možnost. Tento přístroj má v sobě zabudovaný reproduktor, a tak jej pouze zapojíte do zásuvky a posloucháte. Hi-Fi gramofony jsou pokročilejší volbou pro vinylové nadšence, kteří ocení kvalitu zvuku. A pro náročnější zacházení nebo scratching se pak hodí speciální DJ gramofony.

soutez_casestudy

Jak budete gramofon ovládat

Tři základní typy gramofonů rozdělují přístroje podle jejich ovládání. Buď si vychutnáte manuální přístroj, kdy je veškerá obsluha desky na vás a raménko budete sami umisťovat i sundávat z desky, nebo si obstaráte poloautomatický gramofon, který rozpozná konec desky a dokáže sám zvednout raménko. Třetím typem je automatický gramofon, kde stačí pouze stisknout tlačítko a začne se přehrávat.

Moderní gramofony navíc nabízejí možnost zabudovaného USB vstupu nebo možnost nahrávání do MP3 nebo rádia. Jedná se o typy gramofonů vše v jednom podporující i další moderní využití přístroje. Setkat se můžete i s podporou Bluetooth nebo ekvalizérem. Navíc se tyto přístroje stávají skutečně stylovým a neotřelým prvkem v interiéru.

Byl pro vás článek přínosný?