Hlavní navigace

Fujitsu uvádí sadu aplikací pro big data

24. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © V. Yakobchuk - Fotolia.com
Společnost hodlá nabídku softwaru v průběhu příštího roku doplnit o dedikované servery vyladěné na zpracování velkých objemů dat.

Společnost Fujitsu v pondělí představila sadu softwarových nástrojů určených ke zpracování a analýze velkého objemu různých informací, pro které se používá označení „big data“.

Společnost uvádí software pro servery schopný obsluhovat rozsáhlé různorodé systémy souborů, rychle procházet velké objemy dat a ještě rychleji ukládat tyto údaje do databází a načítat je z nich. Podle informací Kazua Imady, vedoucího divize vývoje cloudové platformy ve společnosti Fujitsu začala společnost pro své nové aplikace chystat specializovaný dedikovaný hardware, který by měl být k dispozici koncem května příštího roku. „Začínáme od nuly, ale v tomto podnikání bychom se chtěli dostat na příjmy kolem 100 miliard jenů (23,5 miliardy korun) ročně,“ prozradil Imada v pondělí na tiskové konferenci v Tokiu.

„Big data“ je poslední dobou populární slovní spojení. Označuje velký objem informací, které v poslední době přicházejí z webů, sociálních sítí, infrastruktury různých snímačů a dalších zdrojů. S ohledem na klesající ceny hardwaru a vývoji v technologii ukládání dat je již možné tyto velké objemy dat skladovat, nyní ale společnosti potřebují najít nějaký způsob jednoduché správy a analýzy těchto dat. Fujitsu například svůj software testoval na zpracování informací ze sociálních sítí a mikroblogů jako Twitter, podle kterých vyhodnocovala míru zločinnosti v jednotlivých zeměpisných oblastech.

Software id Fujitsu obsahuje i nástroj s názvem Interstage Big Data Parallel Processing Server, který na základě platformy Hadoop vytváří systém souborů zahrnující síť samostatných serverů. Fujitsu tvrdí, že díky jejím vylepšením pracuje jejich systém pětkrát rychleji než Hadoop. K dispozici by měl být koncem dubna. Zákazník bude kupovat licenci v závislosti na počtu procesorů v serveru. Cena by měla začínat zhruba na hodnotě 600 tisíc jenů (141 tisíc korun).

Dalším dílem stavebnice je Complex Event Processing Server, který dokáže rychle vyhledávat podle předlohy ve velkých objemech dat. Podle Imady jej lze použít k hledání trendů ve velkých sadách podnikových dat. Jako příklad uvedl analýzu reklamací. Systém dokáže vyhodnotit, u kterého produktu je zvýšený počet reklamací. Společnost se potom může rozhodnout k úpravě produktu nebo jeho stažení z prodeje. Cena tohoto softwaru je také odvozena od počtu procesorů a začíná na hladině 6 milionů jenů (1,4 milionu korun).

Fujitsu uvedla tento systém letos v lednu, nabízela jej ale pouze jako SaaS na svých serverech. Nyní jej budou moci podnikoví uživatelé instalovat v rámci svých privátních cloudů na vlastních zařízeních.

Byl pro vás článek přínosný?