Hlavní navigace

Google čelí další miliardové žalobě, tentokrát kvůli anonymnímu režimu

4. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Pět miliard dolarů odškodného po Googlu žádá advokátní kancelář v hromadné žalobě, ve které firmu viní z nezákonného sběru dat v anonymním režimu prohlížení.

Google čelí žalobě kvůli údajnému sledování aktivity uživatelů i tehdy, když se nacházejí v anonymním režimu. Skupina žalobců v hromadné žalobě žádá odškodné ve výši pěti miliard dolarů. Řada uživatelů se prý domnívá, že v anonymním režimu není historie jejich vyhledávání monitorována, podle Googlu je však tato domněnka mylná.

Firma jakékoliv protiprávní jednání odmítá a stojí si za tím, že o datech, která v anonymním režimu sbírá, informuje otevřeně. Žalobu podala americká advokátní kancelář Boies Schiller Flexner, která se opírá o „miliony“ uživatelů, kteří využili anonymní režim od 1. června 2016.

Anonymní režim googlovského prohlížeče Chrome uživateli dává možnost brouzdat internetem bez toho, aby jejich aktivita byla ukládána do prohlížeče nebo používaného zařízení. Navštívené webové stránky však mohou využívat nástroje typu Google Analytics, aby uživatelskou aktivitu monitorovaly.

Žalující strana se brání, že Google „nemůže pokračovat v tajném a nedovoleném sběru dat od doslova každého Američana s počítačem nebo telefonem“. Google však výtky rázně odmítá.

„Pokaždé, když v anonymním režimu otevřete novou záložku, uvádíme v ní, že vaše aktivita může být nadále viditelná pro navštívené weby,“ argumentuje mluvčí Googlu Jose Castaneda. Sběr informací o historii prohlížení (anonymní režim nevyjímaje) dle Googlu pomáhá provozovatelům stránek „lépe zhodnotit atraktivitu jejich obsahu a produktů či sílu marketingu a další faktory“.

soutez_casestudy

Anonymní režim je v Chromu dostupný od roku 2008, žalující advokátní kancelář se prý pro žalobu rozhodla na základě tří aktuálních stížností.

„Lidé na celém světě se začínají zajímat (a obávat) o to, že jejich soukromá komunikace může být sledována, zaznamenávána, archivována nebo zneužita technologickými společnostmi, na které jsou odkázáni,“ stojí v žalobě.

Byl pro vás článek přínosný?