Hlavní navigace

Google Docs prošly výraznou inovací

9. 8. 2011

Sdílet

Google se snaží občerstvit svůj on-line kancelářský balíček Google Docs novým designem, funkcemi i podporou více klávesových zkratek.

Někteří uživatelé Google Docs si již všimli po přihlášení v horním pravém rohu upozornění „Zkus nový vzhled“, které po prokliknutí zapne zcela nový, podle Googlu čistší design, který je zaměřen na větší přehlednost a větší rozlišení prvků. Mezery se zdvojnásobily, ikony a barvy byly pozměněny tak, aby působily moderněji, než dosavadní vzhled rozhraní. Pokud se vám upozornění nezobrazilo automaticky, pak si lze zapnutí nového vzhledu vynutit manuálně po kliknutí na ikonu ozubeného kolečka (gear) v pravém horním rohu.

I když se Google snažil přijít se zlepšením, možná přesto narazí u konzervativnějších uživatelů. Celkově je totiž nové rozhraní světlejší a také méně šetří prostorem, což může někomu vadit. Možná právě proto je nový design k dispozici na vyžádání a není nastaven jako výchozí.

Kromě změn ve vzhledu přidal Google do kancelářského balíčku Docs také nové klávesové zkratky, které umožňují vytvořená nového dokumentu, prezentace, nákresu, tabulky a dalších prvků. Seznam všech zkratek je k dispozici v roletovém menu, které se ukáže po stisknutí otazníku na hlavní obrazovce.

Kompletní seznam změn, které v posledních měsících přibyly, najdete na stránkách projektu na adrese www.google.com/google-d-s/whatsnew.html. Jedná se o poměrně rozsáhlý výpis, takže je zbytečné vše detailně popisovat, nicméně za zmínku stojí např. více fontů, hlubší historie revizí, rozpoznávání znaků (OCR) ve více formátech a jazycích a další.