Hlavní navigace

Recenze: Photomatix Pro 4.1 - vyzrajte na HDR

Sdílet

 Autor: © Bastos - Fotolia.com
Program Photomatix je již několik let považován za laťku, ke které jsou všechny HDR programy (a že se jich v posledních letech vyrojilo), přirovnávány. Jak obstojí nejnovější verze?

Znalci starší verze si rychle všimnou, že uživatelské rozhraní se dočkalo úprav k lepšímu. Předchozí verze nebyla k začátečníkům zrovna nejpřívětivější, to je dnes naštěstí pryč.

Vedle výrazně větší rychlosti se v novince objevila řada zajímavostí, ze kterých bychom zveličili zejména selektivní deghosting. K tomu dochází samovolným pohybem předmětů při fotografování, od pohybu listů až po mávnutí strýčkovi ruky. V trojce byla přítomna automatická verze této funkce, která sice pracovala solidně, ale ne vždy absolutně. Ve čtyřce si můžeme přímo vybrat oblast a předmět, který chceme upravit.

Dalším silným bodem je zmenšení digitálního šumu, který pronásleduje HDR od samého počátku. To platí především pro temné oblasti fotografie vzniklé z kombinace několika snímků. Čtyřka jde na šum od lesa – omezí ho u každé fotografie ještě před úpravami. A do třetice všeho dobrého, dole na monitoru se objevuje proužek s několika nabídkami.

Mezi novinkové drobnosti pak patří lepší přechod mezi operacemi Tone mapping a Exposure fusion, což umožňuje lépe porovnat, která metoda je pro daný obrázek vhodnější. Součástí programu je i doplněk pro Lightroom 3.

Software Photomatix Pro 4 není zcela jistě určen pro někoho, kdo chce na své fotografie použít brutální sílu a měnit barevné podání do absurdna. To ale neznamená, že jednotlivé funkce, a že jich čtyřka nemá málo, jsou jen nějakým laciným šimráním. Doladit totiž můžeme prakticky každý, byť sebemenší aspekt kvality snímku. K dispozici máme kolem 20 možností, a i když jich ve většině případů budeme potřebovat tak pět až šest, je dobré vědět, že máme kontrolu doslova nad vším.

 

Verdikt:

Pokud bychom měli shrnout týden hraní s tímto softwarem, nelze než chválit. Již dříve vynikající program se dočkal dalších vylepšení. Když vzpomeneme větší rychlost a doplníme, že majitelé verze 3 mohou upgradovat zcela zdarma, není co řešit.

 

Hodnocení: 95 %

Klady: Vynikající program
Zápory: Nic podstatného

 

Výrobce: HDRsoft (trial verze ke stažení na webu)

Cena: cca 2 000 Kč s DPH / 119 dolarů

soutez_casestudy

 

Úvodní foto: © Bastos - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.