Hlavní navigace

Google Fotky a jejich AI nástroje jdou na další zařízení. To zásadní ale chybí

12. 4. 2024

Sdílet

 Autor: Google / Cnews
Googlovské AI nástroje pro úpravu fotek přicházejí na Chromebooky, nikoliv však na běžná PC.

Některé z nejlepších nástrojů pro úpravy s umělou inteligencí, které nabízí aplikace Google Fotky, včetně nástroje Magic Eraser, přicházejí na Chromebooky – bez nutnosti předplatného. Jiné počítače však zřejmě zůstanou stranou.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Google tradičně uvádí nové funkce na svých telefonech Pixel. Mezi ně patřily i funkce Magic Eraser, Photo Unblur a Portrait Light, které využívají různé AI triky k vylepšování fotografií. Například Portrait Light dokáže „změnit polohu“ slunce, aby fotografii nasvítilo atraktivnějším způsobem, a funkce Magic Eraser zase dokáže z fotografie jednoduše odstranit nechtěný objekt.

Google uvádí, že počínaje 15. květnem všechny tři nástroje zpřístupní v podstatě komukoli na systémech iOS a Android, pokud máte přístup k telefonu se systémem Android 8.0 nebo iPhonu se systémem iOS 15. A nebude za ně nic účtovat.

Pokud však dáváte přednost práci na výkonnějším zařízení s klávesnicí, má to háček. Google tyto editační nástroje nezpřístupní pro počítače, ať už jako specializovanou aplikaci pro Windows, nebo dokonce na webu. Pokud byste s nimi chtěli pracovat i na počítačích, budete potřebovat Chromebook, a to pouze nejnovější prémiové modely. Konkrétně „vaše zařízení musí být Chromebook Plus se systémem ChromeOS verze 118+,“ uvádí Google. To vše je bohužel skryto v poznámce pod čarou v blogovém příspěvku Googlu, který nové změny oznamuje.

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

To, že si Google vyhrazuje funkce AI úprav pro novou řadu Chromebooků Plus, není zcela nečekané; Google oznámil novou řadu Chromebooků Plus s umělou inteligencí loni na podzim a jako jednu z jejich funkcí zmínil Magic Eraser. Jejich cena začíná na 399 dolarech a zahrnuje modely od společností Acer, Asus, HP, Lenovo a dalších. Google také rozšiřuje funkci Magic Editor, která umožňuje přesouvat objekty na fotografii pomocí umělé inteligence, na všechna zařízení Pixel. Uživatelé Androidu a iOS získají 10 bezplatných uložení Magic Editoru měsíčně.

soutez_casestudy

Přesto, není už nejvyšší čas, aby Google umožnil úpravu fotografií na webu? Už teď si mohu na webu prohlížet své Google Fotky a provádět základní úpravy. „Pokud nemůžete najít funkci úprav na webu, zkuste použít aplikaci Google Fotky v systému Android nebo iOS,“ navrhuje „vstřícně“ Google. Ale no tak…

Vzhledem k tomu, že Microsoft přináší do své vlastní aplikace Fotky stále více funkcí umělé inteligence, zdá se, že se Google ignorováním počítačů jen střílí do vlastní nohy.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?