Hlavní navigace

Google má novou klasifikaci barvy pleti, ta stará byla moc bílá

1. 6. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nová paleta pleťových odstínů má Googlu pomáhat rozvíjet jeho umělou inteligenci a vést ke zlepšení jeho produktů a služeb.

Google začíná pracovat s novou, pestřejší, paletou pleťových odstínů, která má pomáhat rozvíjet jeho umělou inteligenci. Takzvaná Monk Skin Tone Scale, pojmenovaná po profesoru Ellisu Monkovi z Harvardské Univerzity, zahrnuje celkem deset odstínů, které nahradí dosud používanou škálu, údajně vychýlenou spíš směrem ke světlejším odstínům pleti. 

Práce s novou barevnou paletou má do budoucna vést ke zlepšení služeb souvisejících například s vyhledáváním a fotografiemi.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Anebo s rozpoznáváním obličejů využívaným třeba k odemčení uzamčeného telefonu. Technologie, na nichž jsou tyto služby postaveny, totiž pracují mimo jiné s parametrem odstínu barvy pleti, určovaného například na základě tzv. Fitzpatrickovy škály; ta byla definována v roce 1975, původně za účelem klasifikace toho, jak jednotlivé kožní typy reaguje na ultrafialové záření, a zahrnuje šest odstínů. 

Využívají ji dodnes i mnohé technologické firmy, nicméně kritici namítají, že ze šesti odstínů jsou rovnou čtyři „bílé“ a není tak dle nich dostatečně pestrá.

Monkova škála je dle Googlu s desítkou odstínů reprezentativnější a firma ji už začala využívat například k filtrování výsledků vyhledávání. Postupně s ní hodlá začít pracovat ve všech oblastech vývoje. 

A pokud o ni projeví zájem i jiní vývojáři, mohou též, jelikož Google Monkův klasifikační systém otevřel ve formě open-source, v naději, že časem se stane standardem, který nahradí ostatní dosud využívané stupnice.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Byl pro vás článek přínosný?