Hlavní navigace

Google opravuje 20 trhlin v prohlížeči Chrome

18. 5. 2012

Sdílet

 Autor:
Společnost Google vydala Chrome verze 19, jenž opravuje 20 zranitelností v tomto prohlížeči. Google také rozdal 16 500 dolarů (330 tisíc korun) za prémie a odměny pro nezávislé výzkumníky.

Největší novinka ve verzi 19 je nová podpora pro synchronizace otevřených panelů. Podobně jako je již dostupná synchronizace záložek, hesel, aplikací a rozšíření, otevřené panely nyní budou kopírovány do jiného prohlížeče Chrome spuštěného na různých platformách včetně OS Android. Prohlížeče musí samozřejmě být připojeny ke stejnému účtu Google.

Raz Mathias, softwarový technik Googlu, nicméně prozrazuje, že ačkoliv Chrome 19 podporuje tuto novou funkci, synchronizace nebude hned k dispozici pro všechny uživatele. Mathias dodává, že „synchronizační funkce pro panely bude postupně k dispozici v průběhu příštích týdnů.“

Nicméně Chrome není v tomto směru žádným průkopníkem. Mozilla nabízí synchronizaci otevřených panelů prohlížeče již od Firefoxu verze 4. Ten byl vydán před více než rokem. A rozšíření od třetích stran, například Xmarks, synchronizují panely mezi prohlížeči od různých výrobců.

Chrome byl naposledy aktualizován před sedmi týdny. Google vydává novou „stabilní“ verzi každých šest až osm týdnů. To je pomalejší plán, než má Mozilla, která dodržuje striktní šestitýdenní tempo.

Nová verze Chromu také obsahuje opravy 20 bezpečnostních chyb. Závažnost osm z nich byla označena jako „vysoká“, což je druhé nejzávažnější označení společnosti Google, sedm jako „střední“ a pět jako „nízká“. Nejnovější vydání je již 13. letošní aktualizací, která opravuje jednu nebo více trhlin.

Společnost Google zaplatila 7 500 dolarů (150 tisíc korun) v prémiích šesti výzkumníkům, kteří ohlásili devět chyb, z nichž dvě nebyly přímo v prohlížeči Chrome. Jedna chyba byla například v ovladači grafické karty Nvidia pro Linux. Jedenáct chyb bylo nalezeno vlastním bezpečnostním týmem společnosti Google nebo byly připsány Microsoftu anebo nebyly tak významné, aby byly ohodnoceny prémií.

Google také předal dalších 9 tisíc dolarů (180 tisíc korun) šestici výzkumníků (někteří z nich dostali i další finanční odměny) za nahlášení chyb, které byly opraveny Googlem již dříve ve vývojovém procesu Chrome 19.

V tomto roce Google vyplatil již více než 230 tisíc dolarů (přes 4,6 milionu korun) vnějším výzkumníkům za nalezení zranitelností prohlížeče Chrome. Více než polovina z této částky byla rozdána v březnu na akci „Pwnium“, což je Googlem sponzorovaná hackerská soutěž.

Podle společnost Net Applications a jejích nejnovějších měření má prohlížeč Chrome zhruba 19% podíl na trhu. Nicméně irská statistická firma StatCounter uvedla, že Chrome měl v březnu podíl pouze 13 procent.

Chrome 19 může být stahován pro operační systémy Windows, Mac OS X a Linux z webové stránky společnosti Google. Prohlížeč se ovšem automaticky aktualizuje prostřednictvím své služby tiché aktualizace.

Byl pro vás článek přínosný?