Hlavní navigace

Google Plus se dočká úzké integrace s Google Apps

22. 10. 2011

Sdílet

Google zatím nechce být příliš konkrétní, nicméně podle dostupných informací je jasné, že se schyluje k velkému třesku na trhu se sociálními sítěmi a cloudovými aplikacemi.

Začátkem tohoto měsíce se o svých plánech na propojení určitých částí sociální sítě Google+ (Google Plus) zmínil generální ředitel Googlu, Larry Page, avšak nic více neprozradil. O něco konkrétnější byl nyní Vic Gundotra, viceprezident Googlu pro sociální sítě, který během svého vystoupení na konferenci Web 2.0 Summit upřesnil, že síť Google+ bude brzy integrována s cloudovou službou Google Apps. Ve čtvrtek navíc Googlu uniklo na internet video, ve kterém představuje nový vzhled Gmailu, jednoho z klíčových nástrojů Google Apps.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že nejen Google+, ale i samotné Google Apps čekají velké změny. To opětovně potvrdila i mluvčí společnosti, když řekla, že vývojáři pracují „rychle a zběsile“ na integraci funkcí z Google+ s Google Apps. Stejně jako Gundotra však odmítla sdělit, kdy přesně se tak má stát.

„Kdybych si měl na něco vsadit, tak na to, že je jim jde hlavně o podniky,“ říká analytik Dan Olds. Podle jeho názoru se chce Google se svou sociální sítí od Facebooku odlišit tím, že se více zaměří na podnikové uživatele. Výhodou Google+ je prý to, že umožňuje lépe spravovat kruhy uživatelů, což by se mohlo firmám hodit při vytváření kruhů pro různé zákazníky, kolegy nebo obchodní partnery.

„Google vidí v socializaci a spolupráci způsob, jak získat ještě větší tržní podíly,“ tvrdí Olds. On i další oslovení analytici předpokládají, že ještě před provedením samotné integrace si Google bude chtít svou sociální síť dobře připravit prostřednictvím jedné či více aktualizací souvisejících s firemními uživateli. Vyřešit bude muset také všechny otázky ohledně bezpečnosti a ochrany soukromí, kterým se vzhledem k povaze obou služeb nelze vyhnout.

Byl pro vás článek přínosný?