Hlavní navigace

Google po 100 milionech aktivovaných Android zařízení sjednotí platformy

12. 5. 2011

Sdílet

Společnost Google oznámila 100 milionů aktivovaných zařízení a 4,5 miliardy stažených aplikací z Android Marketu. Příští verze Androidu by měla být dostupná pro všechny platformy. Vznikne konkurence Chromebookům?

Google po 100 milionech aktivovaných Android zařízení sjednotí platformyPo dosažení sta milionů aktivovaných Android zařízení, 4,5 miliardách stažených aplikací z Android Marketu a 450 tisících vývojářů Google oznámil na I/O konferenci, že sjednotí příští verzi mobilního operačního systému na všechny platformy.

Podle Googlu se denně aktivuje na 400 tisíc nových zařízení s OS Android, přičemž na trhu je dostupných 310 zařízení od 36 OEM výrobců.

Android market aktuálně nabízí na 200 000 aplikací, což stále ještě nedosahuje na 350 000 aplikací pro iPhone a iPad. V čem však Android doposud pokulhával, bylo nezcela kvalitní zobrazení aplikací na tabletech v případě programů vyvinutých pro telefony.

Aktuálně existují dvě verze Androidu, jedna pro tablety a druhá pro smartphony. Do konce roku 2011 Google uvede novou verzi s kódovým označením Ice Cream Sandwich, která platformy sjednotí. Pro vývojáře tak bude jednodušší vytvářet aplikace optimalizované pro různá zařízení.

Google zároveň vytvořil partnerství se společnostmi Verizon, HTC, Samsung, Sprint, Sony Ericsson, LG, T-Mobile, Vodafone, Motorola a AT&T. Dohoda má garantovat, že nová zařízení s Androidem budou po 18 měsíců od uvedení získávat aktuální updaty a nezůstanou u zastaralých verzí, jak se tomu stává především u telefonů od mobilních operátorů.

příloha_ovladnete_sva_data

Android vs. Chrome OS

Nový Android bude pohánět také Google TV. Proto by bylo pochopitelné, kdyby se Google v průběhu času rozhodl nasadit tento operační systém i pro mobilní počítače. Vzniká však otázka, co pak bude s operačním systémem Chrome OS.

Výrobce na konferenci oznámil, že Samsung a Acer uvedou 15. 6. na trhy USA a západní Evropy netbooky s tímto operačním systémem. Pokud se však Google rozhodl pro strategii jedné verze Androidu pro ostatní platformy, lehký systém Chrome OS zřejmě čeká nejasná budoucnost.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?