Hlavní navigace

Google představil nové mapy a vylepšený Google Now

Sdílet

 Autor: © Google
Google ve středu zahájil již šestou událost pro vývojáře, Google I/O, která probíhá v San Francisku. Společnost během včerejšího dne představila celou řadu novinek nejen pro vývojáře, ale i pro uživatele.

Google se na akci také pochlubil tím, že jeho operační systém Android je aktivovaný již na 900 milionech zařízení (to je o 500 milionů aktivovaných zařízení více než minulý rok).

Android Studio je nové vývojové prostředí založené na prostředí IntelliJ Idea. Tento nástroj nabízí nové možnosti, které vývojářům urychlí práci. Ellie Powersová, produktová manažerka Googlu, představila například nástroj, který vývojářům umožní prostřednictvím Googlu jednoduše vybrat a kontaktovat překladatele. Nové prostředí také podporuje přepínání mezi rozdílnými velikostmi uspořádáními displejů.

Pro vývojáře her Google připravil systém Google Play Game Services, díky kterému můžou do svých her přidat seznamy dosažených úspěchů, zveřejňovat nejlepší skóre, ukládat postup ve hře do cloudu. Služba umožňuje také hru více hráčů v reálném čase.

Google Play Music All Access je rádio, které uživatelům za poplatek 9,99 dolarů zpřístupní všechnu dostupnou hudbu. V České republice si však na tuto službu nějaký čas počkáme.

Trochu kontroverzní novinkou jsou automatické možnosti úpravy fotografií. Pokud si z dovolené přivezete pět set fotografií, stačí je nahrát do alba, a Google za vás sám vybere ty nejlepší. Algoritmus dokáže rozeznat například fotografie, které jsou rozmazané či duplicitní, i takové, na kterých jsou vaši blízcí. Další nástroj umí fotografie upravit a vyretušovat. Rozezná také řadu na sebe navazujících snímků a vytvořit z nich animovaný GIF.

soutez_casestudy

Změn se dočkala i oblíbená služba Google Now. Google přidal šest nových karet, ale největší změnou je možnost přidávat do Google Now hlasové připomínky, které lze nastavit nejen na konkrétní čas, ale také místo. Stačí říct „Google, připomeň mi zavolat kamarádovi, až dorazím do města,“ a pokud máte zapnutou lokalizaci, Google vám událost na určeném místě připomene. Hlasové vyhledávání bude nově dostupné i v prohlížeči Chrome.

Nové Mapy Google jsou dostupné pouze na pozvánku, kterou můžete získat zde. Mapy prošly nejen změnou vzhledu, ale každému uživateli budou nabízet místa a události v okolí, založené na jeho preferencích. Nové Mapy používají techniku WebGL, která slibuje rychlejší zobrazování. Mapy také dokážou vytvořit panorama z fotek nahraných uživateli. Tato panoramata umožňují například prohlídku budov a různých historických památek zevnitř. Pomocí nových Map Google si můžete také prohlédnout Zemi z vesmíru – mraky, které uvidíte, jsou zobrazeny v reálném čase.

Byl pro vás článek přínosný?