Hlavní navigace

Google propojil Apps Marketplace s konzolí pro správu

22. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © MAXFX - Fotolia.com
Společnost Google se snaží zjednodušit uživatelům svých Apps hledání a používání aplikací třetích stran z e-shopu Marketplace.

V konzoli pro správu služby Google Apps, odkud uživatelé mohou hledat a instalovat přídavky, se nyní vůbec poprvé začaly objevovat aplikace třetích stran. „Všechny tyto aplikace nabízejí nejnovější zabezpečení OAuth 2.0, single sign-on (SSO) a propojení se službami Googlu. Správci mohou nyní procházet recenze aplikací od ověřených uživatelů a vybrat si tak programy, jež budou nejlépe odpovídat jejich představám,“ napsal včera na oficiální blog produktový manažer Apoorv Saxena z týmu Google Apps.
Pokud chtěli uživatelé Apps doposud hledat aplikace třetích stran, museli jít na speciální stránky Google Apps Marketplace. Nyní lze přes konzoli pro správu přistupovat k asi dvacítce z celkového počtu tisíců aplikací, jež jsou dostupné na Marketplace. „Další aplikace třetích stran z Apps Marketplace budou na konzoli pro správu časem přibývat,“ dodal mluvčí Googlu.

Díky podpoře Oauth 2.0, jež je nutností pro to, aby se aplikace z Marketplace objevily na konzoli pro správu, budou mít správci větší kontrolu nad tím, jak zapojit a spravovat aplikace. Budou například moci zpřístupnit aplikace jen některým uživatelům či divizím v rámci firmy. Jak dodal analytik TJ Keitt ze společnosti Forrester Research, čím více kontroly dá Google svým zákazníkům nad správou Apps, tím zajímavější tento balík pro firemní uživatele bude. „Bude tato aktualizace Apps mít zásadní dopad na to, jak se firmy na nabídku Googlu dívají?

CS24

Pravděpodobně ne,“ dodal Keitt s tím, že je to však jistě krok k lepšímu.
Google spustil Apps Marketplace v březnu před třemi lety a od začátku měly být myšleny jako e-shop především pro firemní aplikace. V současné době Apps Marketplace nabízí řadu API pro vývojáře třetích stran, kteří tak mohou propojit své cloudové aplikace s Google Apps. Skrze Marketplace chce Google poskytovat ekosystém doprovodných aplikací třetích stran pro Apps. Apps je cloudovým kancelářským balíkem, který firmám všech velikostí nabízí email, kalendář, místo na ukládání dat a další funkce.

Google tento týden také oznámil, že uživatelé Apps, kteří používají své identity z Google+ na YouTube, mohou nyní omezit přístup k videu, jež nahrají na doménu Apps. Tato omezená videa mohou být nyní zobrazována pouze skrze webové rozhraní. Uživatelé mohou omezení nastavit v „Nastavení soukromí“, kde lze přidávat uživatele, jež mají oprávnění videa zhlédnout.

Byl pro vás článek přínosný?